ZMĚNIT MÍSTO

Národní park Jasper

22.10.2016

Národní park Jasper se nachází v Kanadské provincii Alberta ve Skalnatých horách a rozkládá se na rozloze deseti tisíc kilometrů čtverečních. Park leží poblíž Edmontonu a sousedí s dalším známým parkem Banff. Pro národní park Jasper jsou typické ledovce, horké prameny, průzračně čistá jezera, hory a vodopády. Park Jasper je i domovem medvěda Baribala a Grizzlyho, žijí zde losi, sobové a kamzíci.

Název parku je odvozen od obchodníka Jaspera Howese, dříve se jmenoval Fitzhugh a statusu národní park dosáhl roku 1930. Samotný vznik parku je datován k roku 1907. Všechny národní parky v Kanadě včetně parku Jasper, byly zařazeny na seznam světového dědictví UNESCO roku 1984. Park je mezi turisty velmi oblíben a ročně ho navštíví kolem dvou milionů návštěvníků.

V samotném srdci parku leží město Jasper, které je obklopeno mnoha jezery s průzračně čistou vodou. Pro turisty byla zřízena speciální lanovka Whistlers, ze které je překrásný výhled na velkou část parku a město Jasper. V jižní části parku naleznete ledovce Columbia Icefield, která se skládá z osmi velkých ledovců, které se rozprostírají na rozloze 325 kilometrů čtverečních. V parku Jasper se nachází i jezero Maligne, které je dlouhé 23 kilometrů. Jedná se o druhé největší ledovcové jezero na světě. Poslední dominantou parku je vodopád Athabasca, který ročně přiláká statisíce turistů.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu