ZMĚNIT MÍSTO

Na Aljašce hrozí erupce vulkánu Cleveland

25.10.2016

Vědci na Aljašce v pondělí detekovali výbuchy na vzdálené sopce na Aleutách. Výbuch byl slyšitelný do vzdálenosti 72 km od sopky Cleveland. Sopka Cleveland je 1730 metrů vysoká a nachází se na neobydleném ostrově Chuginadak, který je vzdálený 1504 km od hlavního města Aljašky Anchorage. Seismologové z Anchorage ihned vydali tzv. oranžový kód, který symbolizuje zvýšenou aktivitu vulkánu a možnou erupci. Pokud by se aktivita sopky Cleveland ještě zvýšila, byl by vydán červený kód, který by signalizoval přicházející erupci.

Zvýšenou aktivitu sopky Cleveland potvrdila i aljašská observatoř pomocí seismických dat z infrazvuku. Výbuch zaznamenalo i více než pět desítek lidí na 70 km vzdáleném ostrově Umnak. Nyní je sopka Cleveland zahalena oblačným počasí, ale díky satelitním snímkům se podařilo detekovat sopečný mrak ve výšce osmi a půl kilometru.

Sopka byla pojmenována podle jednoho z amerických prezidentů Grovera Clevelanda a od té doby je jednou z nejaktivnějších sopek na Aljašce. V případě erupce by mohla sopka Cleveland vážně ochromit leteckou dopravu. Na západě ostrova Chuginadak se tvoří lávové proudy již od roku 2001, toto aleutské souostroví se nachází v pacifickém kruhu ohně, které je velmi náchylné na zemětřesení. Celý řetězec sopečných ostrovů patří k Aljašce a je geologicky velmi aktivní.

Naposled byla na Aljašce erupce začátkem tohoto roku, kdy sopka Pavlof chrlila oblak popela do výšky šesti kilometrů. Nyní je Pavlof na žlutém stupni a vykazuje jen menší aktivitu a neklid.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu