ZMĚNIT MÍSTO

Národní park Banff

30.10.2016

Národní park Banff se nachází v Kanadě a je nejstarším kanadským národním parkem, který byl založen již roku 1885. Jeho rozloha je 6640 km čtverečních a naleznete ho v provincii Alberta ve vzdálenosti 120 km od města Calgary. Hlavní turistické lákadlo parku je úchvatný pohled na Skalnaté hory a průzračně čistá jezera Louise, Moraine a Peyto.

Národní park Banff sousedí s dalšími čtyřmi národními parky Kanady, mezi nimiž je Jasper, Yoho, Kootenay a Kananaskis. Historie parku je velmi bohatá a samotná velikost parku byla mnohokrát změněna. Krátce po otevření parku Banff byly na jeho území nalezeny termální prameny, díky čemuž byla tato oblast vyhlášena jako chráněná rezervace, čímž byly vyřešeny spory o komerčním využití parku.

Z počátku národní park Banff v Kanadě zaujímal pouze rozlohu 26 km čtverečních. Park se začal výrazně rozšiřovat až v roce 1887, v tomto roce se rozkládal na rozloze 674 km čtverečních a byl přejmenován na Rocky Mountains Park. Banff je druhým nejstarším národním parkem v Severní Americe, hned po Yellowstoneském národním parku v USA. Středem oblasti byla roku 1875 postavena Kanadská Pacifická železnice. K dalšímu výraznému rozšíření došlo v roce 1911 a park v té době zabíral rozlohu 11 400 km čtverečních. Za pár let však byla jeho rozloha mnohokrát zredukována na dnešních 6640 km čtverečních.

Hlavním turistickým centrem parku, je město Banff, po kterém byl park pojmenován. Nejvíce turistů však zavítá k jezeru Louise, aby spatřilo jeho zelenomodrou barvu. Nachází se zde i jezero Peyto a Moraine, které je vyhlášeno svou krásně modrou barvou. Národní park Banff je vyhlášený i díky oblasti plné ledovců, nesoucí název Columbia Icefield. Při návštěvě parku nezapomeňte navštívit i nejvyšší horu Mount Assiniboine, která leží na hranici Alberty a Britské Kolumbie.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu