ZMĚNIT MÍSTO

V pondělí 14. listopadu bude největší úplněk od roku 1948

09.11.2016

Brzy budete moci spatřit nejjasnější úplněk za posledních takřka 70 let. Dne 14. listopadu bude úplněk o hodně jasnější a větší než, je normálně. Díky mírně výstředné elipse, po které Měsíc obíhá kolem Země, nastane čas od času okamžik, že se Měsíc přiblíží více k Zemi. Díky těmto skutečnostem se při oběhu střídají fáze přízemí a odzemí. Velikost měsíčního kotouče, který vidíme, ovlivňuje nejvíce doba, kdy dojde k překrývání přízemí s okamžikem úplňku, v tento okamžik je úplněk největší.

Mnohdy se setkáte s výrazem supermoon, což je označení pro úplněk, jež se odehrává poblíž přízemí. Přesně k tomuto jevu dojde v pondělí 14. listopadu ve 14 hodin a 51 minut. Takto silný úplněk bude i v prosinci, ale v listopadu bude Měsíc nejblíže k Zemi. Pro zajímavost Měsíc se k planetě Zemi přiblíží v pondělí na vzdálenost 356 509 km a v prosinci bude asi o 2 tisíce kilometrů dále.

Takto velký úplněk nebylo možné spatřit už 68 let a na přibližně stejně velký úplněk se můžete těšit až v roce 2034, tak si nechejte tuto nádhernou podívanou ujít. O takřka 14 procent větší velikost úplňku bude viditelná pouhým okem. Úplněk bude zároveň o 30 procent větší oproti své průměrné velikosti v odzemí. Úplněk sledujte při jeho východu nad severovýchodním obzorem kolem 16:30.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu