ZMĚNIT MÍSTO

Na Novém Zélandu udeřilo zemětřesení, které vyvolalo vlnu Tsunami

13.11.2016

Dnes na Novém Zélandu udeřilo extrémně silné zemětřesní o síle 7,6 stupňů na Richterově stupnici. Přibližně dvě hodiny po mohutné erupci se objevila vlna Tsunami. Podle veškerých informací leží epicentrum zemětřesení ve vzdálenosti sta kilometrů od města Christchurch. Epicentrum leželo v hloubce necelých 10 km pod povrchem, ale navzdory své síle si zatím nevyžádalo žádné oběti na životech. Záchranáři nepřetržitě evakuují obyvatelé z pobřežních oblastí, aby nebyli ohroženi vysokými vlnami. Nejlepším útočištěm jsou místní vysoké hory, které teď poskytují bezpečí tisícovkám obyvatel Nového Zélandu.

Místní úřady ještě nevyčíslily všechny škody, protože se stále ozývají následné otřesy, které ničí další a další budovy. Následné otřesy byly zatím celkem čtyři a měly sílu kolem šesti stupňů. Následkem zemětřesení vzniklo několik vln Tsunami. První vlna dorazila dvě hodiny po zemětřesení a měřila přes metr. Meteorologové předpokládají, že další vlny budou daleko vyšší.

Zemětřesení bylo tak silné, že se celý ostrov otřásal v základech. Nejvíc zasažené je město Christchurch, zde zemětřesení poničilo budovy včetně elektrického vedení. Všichni obyvatelé města byli včas evakuováni a jako zázrakem vyvázli jen s drobnými ranami. V roce 2011 město Christchurch zasáhlo zemětřesení, které tehdy usmrtilo 183 lidí a značnou část města zcela zničilo. Na Novém Zélandu jsou zemětřesení poměrně častá a země se zde otřásá několikrát ročně. Ostrov je součástí Ohnivého kruhu a tato oblast je typická extrémním podnebím.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu