ZMĚNIT MÍSTO

Australské město Brisbane zasáhla nejsilnější bouře za posledních 30 let

15.11.2016

V sobotu se prohnala přes město Brisbane v Austrálii velmi silná bouře, kterou doprovázelo krupobití a větry o síle hurikánu. Na hlavním letišti v Brisbane byla rychlost větru v nárazech až 160 km za hodinu. Podle meteorologů se vítr vanoucí rychlostí 160 km za hodinu vyrovná hurikánu druhého stupně. Takto silné větry byly v Brisbane zaznamenány naposledy před třiceti lety.

Preventivně muselo být až do sobotního večera uzavřeno hlavní letiště, protože vítr poškodil světla, které osvětlují přistávací dráhu. Vítr by tak silný, že poškodil i několik dopravních letadel. Bouře se dále přesouvala směrem k Oakley a Peel Island, zde už však rychlost větru dosahovala maximálně 100 km za hodinu.

Prozatím už je hlášeno stovky poškozených vozidel a budov po celém Brisbane. Mezi nejvíce zasažené oblasti patří Bundaber, Maryborough a Caloundra. Sobotní bouře sebou přinesla přes 75 000 blesků a celé město Brisbane zasypala kroupami, které zapříčinilo rozsáhle výpadky proudu. Podle meteorologů by měly bouře nad Austrálií přetrvat až do neděle. Je však jisté, že v Austrálii se budou v této době bouřky vyskytovat i nadále, ale neměly by být tak silné.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu