ZMĚNIT MÍSTO

Podle nejnovějších záběrů Hubbleova teleskopu je ve vesmíru desetkrát více galaxií

18.11.2016

Britští vědci nedávno podrobně analyzovali nejnovější snímky z Hubbleova teleskopu a zjistili, že ve vesmíru je až desetkrát více galaxií, než se původně domnívali. Vědci nezapomněli podotknout, že většina galaxií není zatím pro lidstvo viditelná.

Spekulace o skutečném počtu galaxií ve vesmíru se už vedou desítky let. Počátkem 90. let se odhadoval počet galaxií na 100 miliard. V současné době se díky důkladnému zkoumání snímků z Hubbleova teleskopu odhaduje počet galaxií na více než jeden bilion. Většina z těchto galaxií je tak vzdálená, že je není možné spatřit ani těmi nejmodernějšími přístroji, kterými současní astronomové disponují.

Na podrobnější zmapování vesmíru si budeme muset ještě řadu let počkat. V současné době, vědci čerpají data výhradně z Hubbleova vesmírného teleskopu, který vyrobila NASA ve spolupráci s Evropskou vesmírnou agenturou. Tento dalekohled byl sestrojen už v roce 1994 a funguje do současnosti. Hubbleův teleskop se nachází 600 km nad zemským povrchem a díky němu byla i potvrzena existence temné hmoty. Z mnohých snímků Hubbleova teleskopu byly získány důkazy o existenci supermasivních černých děr a také bylo možné upřesnit stáří vesmíru na 13,5 miliardy let.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu