ZMĚNIT MÍSTO

V Argentině udeřilo zemětřesení o síle 6,4 stupně Richterovy stupnice

21.11.2016

V neděli v nočních hodinách udeřilo v západní části Argentiny nečekaně silné zemětřesení. Podle tamějších seismologů dosáhlo zemětřesení síly 6,4 stupně a otřesy byly zaznamenány až v hlavním městě Santiagu, které je od epicentra vzdáleno takřka 300 km.

Epicentrum zemětřesení v Argentině bylo lokalizováno přibližně ve vzdálenosti 25 km od města San Juan. Z počátku si seismologové mysleli, že zemětřesení mělo sílu dokonce 6,7 stupně na Richterově stupnici, ale krátce na to vydali zprávu, že mělo sílu 6,4 stupně.

V sousední Chille, kde se nalézají největší doly na měď, nebyly hlášeny žádné škody a nemusela být přerušena ani těžba. Společnost Codelco, která je největším producentem mědi na světě, má většinu svých dolů v centrální části Chille, jež se nacházejí nedaleko epicentra zemětřesení v Argentině.

Ředitel argentinského seismického ústavu Alejandro Giuliano ujistil občany, že žádné vážné zranění v důsledku zemětřesení nejsou zatím hlášena. Zároveň však poznamenal, že některé starší budovy, které se nacházejí v blízkosti epicentra, mohou být vážně narušeny.

I navzdory síle zemětřesení, jsou škody velmi malé a to díky hloubce epicentra, které se nachází celých 116 km pod povrchem země. Argentina se díky své geografické poloze potýká se zemětřesením poměrně často, protože se nachází v oblasti ohnivého kruhu, pro kterou jsou silná zemětřesení typická. Právě v Argentině udeřilo roku 1960 zatím nejsilnější zaznamenané zemětřesení, které mělo tehdy sílu neuvěřitelných 9,5 stupně na Richterově stupnici.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu