ZMĚNIT MÍSTO

Na Mys Canaveral byl vypuštěn nový satelit pro lepší sledování počasí a předpověď

28.11.2016

Nový satelit NOAA s označením GOES-R obsahující nejnovější technologie, byl vypuštený minulý týden za účelem posílení sledování počasí, vedoucí k více přesnější předpovědi, sledování a tvorbě výstražných varování.

Během dvou týdnu se GOES-R dostane na orbitu 35.000km nad Zemí, kde se bude pohybovat pod označením GOES-16. Během jednoho roku, kdy bude probíhat kontrola a vyhodnocení jeho šesti obsažených monitorovacích zařízení, se stane nový satelit plně funkční.

,,Jedná se o nejnovější generaci satelitů pro sledování počasí, na který jsme dlouho čekali. GOES-R je nyní jedním z nejvíce složitých zařízení pro pozorování Země, které bylo kdy vyrobeno," řekl administrátor programu NOAA Kathryn Sullivan. ,,Pozorovací nástroje, které obsahuje GOES-R, dokáží sledovat planetu pětkrát rychleji a ve čtyřikrát větším rozlišení, než jiné satelity v naší flotile. S těmito novými nástroji  GOES-R posílí možnosti NOOA pro tvorbu předpovědí a varování vedoucí k záchraně lidských životů. Spojené státy se tak zařadí mezi Weather-Ready národy."

GOES-R bude sledovat oblohu pětkrát rychleji, než dnešní vesmírná zařízení třídy GOES, v čtyřikrát větším rozlišení, poskytující rychleji aktuální snímky každý 30 sekund, vedoucí k více detailnímu pohledu na bouře umožňující určit, zda budou posilovat či sníží svoji intenzitu.

Data získaná z GOES-R pomohou v předpovědi a tvorbě varování před povodní, sledování hurikánů a tvorbě předpovědí a varování před tornády a bouřemi.

,,Budeme se snažit použít data z GOESA-R pro naše předpovědi tak rychle, jak jen to bude možné," řekl NOAA ředitel Louis W. Uccellini. ,,Pro tvorbu předpovědí to nebude pouze ostřejší nebo detailnější pohled, ale budeme mít lepší data obsažená v našich modelech počasí, která nám pomohou vytvořit lepší předpovědí na dalších dva týdny. Jedná se o významný pokrok v předpovědi počasí."

Pro letecký sektor to bude znamenat lepší pohled na oblačnost v různých výškých atmosféry, umožní lépe odhadnout rychlost a směr větru a zlepší určení výskytu mlhy, ledu a blesků. Toto zlepší předpověď počasí pro letectví a umožní lépe plánovat letecké trasy tak, aby se předešlo rizikům jako jsou turbulence.

GOES-R obsahuje 6 nástrojů, včetně vůbec prvního zařízení pro mapování blesků na geostacionární orbitě Země. Tato nová technologie umožní vědcům lépe pozorovat blesky, důležitý ukazatel toho, kde a kdy zvětší bouře svoji intenzitu. Umožní to vytvářet mapu předpovědí a určit, kde budou bouře největší. Zlepšení senzorů pro sledování počasí ve vesmíru umožní další sledování slunce a přenos zásadních informací pro tvorbu předpovědí, které nyní meteorologové mohou použít pro vydání výstrah a varování pro počasí ve vesmíru. Tato data se objeví ve 34 nových nebo vylepšených nástrojích pro meteorologické nebo solární produkty.

Satelity GOES-R se stanou součástí sítě SARSAT, mezinárodní sítě satelitů pro nouzové vyhledávání a záchranu. Jeden ze satelitů s sebou nese také speciální zařízení pro zachycení signálu nouzového volání.


http://www.noaa.gov/media-release/goes-r-heads-to-orbit-will-improve-weather-forecasting

http://www.goes-r.gov/

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu