ZMĚNIT MÍSTO

Počet úmrtí z umrznutí v celé Evropě strmě roste - doplňeno

08.01.2017

Poslední studená vlna, která se přehnala napříč celou Evropou, za poslední dva dny způsobila nejméně 23 úmrtí na podchlazení. Informované zdroje v sobotu uvedly, že mezi zemřelými bylo také několik imigrantů a očekávají pokračování studené vlne přes celý víkend.

Zatímco v Rusku slavily nejstudenější Ortodoxní Vánoce za uplynulých 120 let, tak mezitím byl Istanbul pokrytý vrstvou sněhu.

Deset z těchto posledních obětí mrazu zahynulo v Polsku, kde teploty dosahovali mínus 14 stupňů Celsia (7 stupňů Fahrenheita) během včerejší soboty.

,,Sedm lidí zahynulo tento pátek a jednalo se tak o největší počet úmrtí během jednoho dne po celou letošní zimu," řekla mluvčí Bozena Wysocka z Polského národního centra pro bezpečnost (RCB).

V Itálii během uplynulých 48 hodin Zima způsobila sedm smrtí, včetně pěti bezdomovců, mezi kterými byli dva Polské národnosti, uvedly úřady.

V oblasti okolo Říma a také na jihu Itálie, bylo uzavřeno letiště na Bari a v přístavním městě Brindisi. Na Sicílii bylo letiště uzavřené včera ráno.

Pražská pohotovost hlásí tři úmrtí - dva bezdomovce a strážného parkoviště - ke kterým došlo přes noc v hlavním městě České Republiky a stejně tak i zde, se jednalo o nejchladnější noc tuto zimu.

Teplota v Moskvě klesla během noci k mínus 30 stupňům a k mínus 24 v Petrohradě, kde policie našla tělo muže, který zemřel na následky podchlazení při pokusu o záchranu, označovaném jako hypothermie. Počet úmrtí na podchlazení nebyl v Rusku zatím hlášený.


Sníh v Istanbulu

Silné sněžení a sněhové bouře pokryli Turecko, došlo k ochromení dopravy především v největším tureckém městě Istanbul, kde napadlo téměř 65 centimetrů (25 palců) sněhu. To zasáhlo několik stovek letů, které byly rušeny v průběhu soboty. Došlo k zastavení lodní přepravy v obou směrech Bosporské úžiny (Bosporský průliv) a komunální trajektová doprava mezi evropskou a asijsou částí města byla pozastavena na základě rozhodnutí orgánů pobřežní stráže.

Prudký pokles teploty byl podobně zaznamenaný během uplynulého týdne v Řecku, kde v místech poblíž severní hranice s Tureckem zemřel na následky podchlazení mladý muž ve věku 20 let.


Důsledky pro uprchlíky v Řecku

Více než 60.000 převážně Syrských uprchlíků, kteří jsou v součastné době právě na této části Řeckého území, bylo ve velkém počtu přesunuto do montovaných domů a vyhřívaných stanů.

Sobotní teplota v Athénách ukazovala nula stupňů Celsia a směrem na sever země klesala až na mínus 15 stupňů °C.

Nejnižší teplota v Evropě tak byla doposud zaznamenána během pátku ve švýcarské vesnici La Brevine, a to naměřených mínus 29,9 stupňů. Nejnižší naměřená teplota ve Švýcarsku je zaznamenána 12. ledna 1987 na úrovni hodnoty mínus 41,8 stupňů. Součastná Zima je tak ještě mnohem mírnější, než doposud zaznamenaná teplotní minima.


Varování zveřejněná WMO pro UN

Na teplotní výkyvy a nárůst průměrné teploty ve srovnání s dobu před-průmyslovou (1880 - 1930), kde se v celém sledovaném období pohybují průměrné roční teplotní odchylky v rozmezí od -0,22 až po 1,2 stupně ročně, upozorňuje Světová meteorologická organizace (WMO) pro Spojené Národy (UN).

Za jeden ze zdrojů nárustu teploty označuje WMO fenomén El Nino, který zvyšuje teploty na začátku roku. Následný s tímto jevem párový oceáno-atmosferický souhrn jevů s názvem La Niña, která působí proti všem efektům jeho klimatických změn jejich rozptýtelním, tak teplota rtuťového měření zůstává zvýšená ve srovnání s dlouhodobých průměrem podle výše uvedeného grafu.

V průběhu uplynulého roku je společnému působení těchto jevů připisován hurikán Matthew, který zpustošil Haiti v říjnu, rozsáhlé povodně v Číně, několik vln veder, nejničivější přírodní požár v historii Kanady a velká sucha.

V důsledku působení častějších a více hrozivých následků neštěstí způsobených změnou intenzity vlivu počasí, vydává WMO pro UN varování před nebezpečím hrozícího poklesu zásoby jídla, migrace populace a konfliků v důsledku změny klimatu.

(AFP)


Zdroj:
NEWS WIRES by France24.com

Fotografie:
MSN (MicrosoftNetwork and affiliate partners)

Graf:
WMO | OMM
https://public.wmo.int/en
https://pbs.twimg.com/media/CxN5EbeWIAAt4Uz.jpg

 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu