ZMĚNIT MÍSTO

Krátkodobá předpověď počasí s výhledem na následující týden

23.08.2013

Příjemné počasí po přechodu studené fronty, které dopřeje odpočinek našim organismům po sériích abnormálních veder, by mohlo pokračovat i v následujících dnech. V závěru víkendu se také přidá více oblačnosti a srážek, ale takovéto počasí by nás nemělo příliš zaskočit, jelikož se nacházíme ve druhé polovině měsíce srpna a to již podzim pomalu klepe na dveře.

Dnes, 22. srpna 2013 v 18 UTC, převažovalo nad Českou republikou skorojasné až polojasné počasí, na Vysočině až oblačné. Srážky nebyly zaznamenány žádnou stanicí. Teplota vzduchu se pohybovala převážně od 15 do 19 °C. Slabý vítr vál na Moravě a ve Slezsku od severovýchodu a v Čechách z východních směrů rychlostí do 3 m/s.

Co se týče rozložení teplot v Evropě v 18 UTC, situace se od minulého týdne příliš nezměnila, a proto nás nepřekvapují nejvyšší hodnoty teplot na Pyrenejském poloostrově, kde se vyšplhaly až přes 35 °C, naopak nejnižší teplotu vzduchu naměřili na severu Skandinávského poloostrova s hodnotami jen okolo 10 °C.

Aktuální synoptická situace vypadá tak, že nás nejvíce ovlivňuje tlaková výše se středem severozápadně od Česka a ta k nám od severovýchodu posílá relativně chladnější vzduch oproti minulým týdnům. Počasí by však v následujících dnech měla začít ovládat oblast nízkého tlaku vzduchu, nacházející se jihozápadně až jižně od České republiky a oblast nízkého tlaku by měla být určující i pro počasí příštího týdne.

Předpověď na pátek slibuje skorojasno až polojasno, během dne od západu přibývání oblačnosti a zejména na severu v horských oblastech se můžou ojediněle vyskytovat přeháňky. Nejvyšší denní teploty budou v rozmezí 19 až 23 °C, na jihovýchodě až 25 °C. Vát by měl mírný severovýchodní až východní vítr do 5 m/s.

Sobota by měla být polojasná až oblačná s ojedinělým deštěm či přeháňkami, které jsou pravděpodobnější na horách. K večeru by se mohla ojediněle oblačnost protrhávat. Noční teploty se budou pohybovat mezi 11 až 15 °C, denní pak od 21 do 25 °C, navíc můžeme očekávat východní vítr s rychlostí do 5 m/s.

neděli se dočkáme polojasné až oblačné oblohy, která se bude postupně od jihozápadu zatahovat a očekávat můžeme také déšť či přeháňky, k večeru pak ojediněle slabé bouřky, zejména v Čechách. Noční minimální teploty se budou pohybovat od 10 do 14 °C, maximálně přes den dosáhnou hodnot 22 až 26 °C. Vát bude mírný vítr z východních směrů rychlostí 2 až 6 m/s.

Počátek příštího týdne bude ve znamení oblačné až zatažené oblohy, jen přechodně by se měla oblačnost protrhávat. Očekávat bychom měli také přeháňky a ojediněle i bouřky. Noční teploty budou klesat k 10 až 15 °C, denní vystoupají na 20 až 25 °C.

 

 

 

Zdroje:

http://www.chmi.cz

http://www.wetter3.de

http://www.wetterzentrale.de

http://www.skystef.be

http://www.sat24.com

http://www.met.fu-berlin.de

 

 

 

Václav Smolka

Dne 22. 8. 2013

 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu