ZMĚNIT MÍSTO

Meteorologové očekávají mimořádně silnou hurikánovou sezónu

26.05.2017

Podle meteorologů by měla být letošní hurikánová sezóna mnohem silnější než v loňském roce. V roce 2017 se odhadem prožene Atlantským oceánem devět tornád a takřka dvě desítky silných bouří, které po sobě zanechají velké škody.

V důsledku neustále se zvyšující teploty povrchových vod Atlantského oceánu a slabému větrnému proudění z tropické části Atlantiku směrem ke Karibskému moři, se očekává větší výskyt silných bouří. Průměrně za hurikánovou sezónu se v Atlantiku utvoří dvanáct velkých bouří, z nichž se šest promění v hurikán. Gerry Bell, který pracuje jako prognostik pro NASA, se nechal slyšet, že větší intenzita masivních bouří, je významně ovlivněna i slábnoucím klimatickým jevem El Ňino.

Letošní Hurikánová sezóna začíná od počátku června do konce listopadu a měla by přinést odhadem 5 - 9 hurikánů. Při bouřích se bude vítr pohybovat rychlostí 40 - 90 km za hodinu. Některé silnější bouře se přemění v hurikány o síle 3 a vyšší. Rychlost větru v hurikánu může dosáhnout až 180 km za hodinu.

V letošním roce už řádila koncem dubna nebývale silná tropická bouře Arlene, která se prohnala východní částí Atlantiku a je jakousi předzvěstí nadcházející silné hurikánové sezóny.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu