ZMĚNIT MÍSTO

Indii a Bangladéš zasáhla bouře Mora

30.05.2017

Z oblasti Bengálského zálivu se od počátku týdne utvořila bouře Mora, která bude v následujících dnech sužovat severovýchodní Indii a Bangladéš. Bouře Mora sebou přináší ničivé nárazové větry a na mnoha místech může rozpoutat povodně. V současné době Mora stále posiluje a může ohrozit i nedaleký Myanmar.

Z důvodu silných nárazových větrů, které bouře přináší, musela být dočasně přerušena i lodní doprava v Bengálském zálivu. Meteorologové předpokládají, že vzhledem k příznivým podmínkám, by měla cyklonální bouře Mora nadále zesilovat až na tropickou bouři, která je ekvivalentní hurikánu prvního stupně.

Bouře Mora se k Bangladéši a severní části Indie dostala už v pondělí v noci a přinesla sebou vydatné deště, které brzy rozpoutají povodně na mnoha velkých řekách. Neustále zesilující bouře ohrožuje nejvíce pobřežní části Bangladéše, které jsou díky své geografické poloze a velkému množství řek každoročně sužovány několika tropickými cyklónami.

Obyvatelé Indie, Bangladéše i Myanmaru byli včas varováni před blížící se hrozbou bleskových povodní a silných nárazových větrů. Tisíce osob, které bydlí v blízkosti pobřeží, již bylo evakuováno do bezpečí. Meteorologové odhadují, že v Bangladéši a severozápadním Myanmaru by mohlo během úterý spadnout až 150 mm srážek. V horských oblastech by mohlo napršet až 300 mm srážek, což by mohlo vyvolat rozsáhlé sesuvy půdy. Bouři Mora budou doprovázet silné nárazové větry, které budou vanout až rychlostí 125 km za hodinu.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu