ZMĚNIT MÍSTO

Nejteplejší místa naší planety

12.06.2017

V následujícím článku si představíme pětici nejteplejších míst na Zemi, kde denní teploty mnohdy překračují hranici 56 stupňů Celsia. Ročně zde spadne jen několik milimetrů srážek a v některých částech nepršelo už desítky let.

1. Údolí smrti, USA

Kalifornské Údolí smrti se nachází v blízkosti hranice s Nevadou a jedná se o nejteplejší a zároveň i nejsušší místo v Severní Americe. V Údolí smrti jsou pravidelně hlášeny rekordní denní teploty, které atakují hranici 57 stupňů Celsia a průměrné letní teploty se zde pohybují kolem 47 stupňů Celsia.

2. Al-Aziziyah, Libye
V tomto městě, které leží zhruba 40 kilometrů od hlavního města Libye Tripolisu, byla v září roku 1922 údajně naměřena teplota 58 stupňů Celsia. Do roku 2012 bylo toto místo považováno za nejžhavější na planetě Zemi. O prvenství přišlo, protože Světová meteorologická organizace rozhodla, že svědectví o naměřené teplotě onoho dne nebylo z řad odborníků, ale od nezkušeného pozorovatele.

3. Dallol, Etiopie
Vulkán Dallol, který se nachází v Etiopii, je nejteplejší obydlené místo na světě. Průměrné roční teploty zde neklesají pod 34 stupňů Celsia. Dallol leží v Danakilské proláklině 116 metrů pod hladinou moře, čímž si připisuje další prvenství, jako nejníže položené místo světa.

4. Lút, Iran
Mezi lety 2004 a 2005 byly v této poušti naměřeny teploty přesahující hranici 70 stupňů Celsia. Teploty v centru pouště jsou tak vysoké, že zde nepřežije žádný živočich ani bakterie. Nedaleko pouště se nachází i město Jazd, které se nachází ve výšce 1230 metrů nad mořem a patří k nejsušším městům na světě.

5. Bangkok, Thajsko
Hlavní město Thajska Bangkok, je podle Světové meteorologické organizace považováno za nejžhavější hlavní město na světě. Průměrná roční teplota v Bangkoku se pohybuje kolem 28 stupňů Celsia. Nejtepleji je zde od března do května, kdy se zde teplota pohybuje kolem 35 stupňů Celsia v kombinaci s devadesáti procentní vlhkostí vzduchu.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu