ZMĚNIT MÍSTO

Nejchladnější místa naší planety

12.06.2017

Na naší planetě se nachází místa, kde rtuť teploměru klesá pod neuvěřitelných -93,2 stupňů Celsia. V následujícím přehledu si představíme pět nejchladnějších míst na Zemi, kde se teplota po celý rok drží několik desítek stupňů pod bodem mrazu.

1. Stanice Vostok, Antarktida

Ruská stanice Vostok, která se nachází poblíž jižního pólu ve výšce 3500 metrů nad mořem, je místem, kde byla roku 1983 naměřena teplota rekordních -89,2 stupňů Celsia. Tato rekordně nízká teplota byla pokořena až v roce 2013, kdy se povedlo družici NASA ve východní části Antarktidy naměřit teplotu -93,2 stupňů Celsia.

2. Eureka, Kanada
Eureka je výzkumná základna v Kanadě, která je mnohdy označována jako nejchladnější trvale obydlené místo na Zemi. Základna vznikla již roku 1947 a slouží jako meteorologická stanice až do dnes. Nejvyšší teplota zde nikdy nepřekročí 20 stupňů a v zimě se průměrné teploty pohybují kolem -40 stupňů Celsia.

3. Oimiakon, Rusko

Vesnice Oimiakon se nachází poblíž Jakutsku ve vzdálenosti 350 km jižně od polárního kruhu. Byla zde zaznamenaná teplota - 67,7 stupně Celsia, což je nejnižší zaznamenaná teplota na severní polokouli.

4. Denali, USA
Mnozí znáte horu Denali pod názvem McKinley, jedná se o nejvyšší horu v Severní Americe a dlouho byla považována za nejchladnější horu na planetě Zemi. Roku 1913 zde byla naměřena ve výšce 4600 metrů nad mořem teplota - 73 stupňů Celsia.

5. Ulaanbaatar, Mongolsko
Hlavní město Mongolska Ulaanbaatar patří mezi nejchladnější hlavní města na světě. Rozprostírá se ve výšce 1300 metrů nad mořem v mongolské stepi a v lednu zde teploty nepřesáhnou hranici - 16 stupňů Celsia.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu