ZMĚNIT MÍSTO

Na řeckém ostrově Lesbos udeřilo zemětřesení

14.06.2017

V pondělí tohoto týdne udeřilo na řeckém ostrově Lesbos zemětřesení o síle 6,1 stupně na Richterově stupnici. Podle posledních zpráv bylo vážně zraněno 10 osob a jedna zemřela. Epicentrum zemětřesení bylo poblíž námořní hranice s Tureckem.

Zemětřesení udeřilo v oblasti mezi ostrovem Lesbos a Chios, které leží západně od pobřeží Turecka. Zemětřesení o síle šesti stupňů ihned způsobilo paniku a mohutné otřesy srovnaly se zemí takřka tři vesnice na ostrově Lesbos. Nachází se zde větší množství starých domů, které mohutným otřesům nedokázaly odolat a zřítily se. Většina osob stihla zavčas opustit své domovy anebo vyvázli jen s drobnými zraněními. Jedinou obětí se stala žena ve věku 57 let, kterou zasypaly trosky jednoho z domů.

Řečtí seismologové tvrdí, že epicentrum se nachází ve vzdálenosti 36 km od města Mytilini a ohnisko leží v hloubce necelých deseti kilometrů pod hladinou moře. V sousedním Turecku otřesy zaznamenaly v blízkosti turistické destinace Izmir, ale nikdo zde nebyl zraněn.

Řecké ostrovy jsou každým rokem velkým lákadlem i pro české občany, kterých sem zavítá ročně až 250 tisíc. V tuto dobu už je však jasné, že mezi zraněnými nebyl žádný občan ČR. Ostrov Lesbos patří mezi méně navštěvované řecké ostrovy, díky tomu se zde v tuto dobu vyskytuje jen minimum našich občanů. Většina Čechů letí na dovolenou zejména na ostrov Korfu, Rhodos, Zakynthos, Kréta, Kos nebo Chalkidiki.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu