ZMĚNIT MÍSTO

Zemětřesení mezi Mexikem a Guatemalou má na svědomí další lidské životy

16.06.2017

Ve středu v 9:30 středoevropského času udeřilo na jihozápadním pobřeží Mexika a západním pobřeží Guatemaly zemětřesení. Podle americké geologické služby USGS mělo sílu 6,9 stupně Richterovy škály. Epicentrum zemětřesení bylo v Guatemale nedaleko města San Marcos, jen několik kilometrů od hranic s Mexikem v hloubce asi 100 kilometrů.

Prezident Guatemaly Jimmy Morales oznámil smrt celkem pěti lidí. Jedna žena a muž zemřeli po pádu trosek budov a tři ženy zemřely na následky infarktu během nebo těsně po zemětřesení. Otřesy dále způsobily mírné škody na domech a pozemních komunikacích. Na mnoha místech byly rovněž hlášeny i výpadky elektrického proudu. Významné poškození utrpěla i katedrála Quetzaltenango. Z Mexika jsou hlášeny škody v části státu Chiapas – popraskané zdi a okna.

Zemětřesení v této oblasti jsou poměrně častá. Guatemala leží na tektonicky velmi aktivní oblasti. Nejničivější zemětřesení v nedávných dějinách zasáhlo Guatemalu v roce 1976, tehdy udeřilo silou 7,5 stupňů a na jeho následky zahynulo přes 23 000 lidí a desítky tisíc jich přišlo o své domovy.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu