ZMĚNIT MÍSTO

Hromadný úhyn ryb v našich vodách

21.06.2017

Možná se k Vám poslední dobou dostala informace o masivním úhynu ryb, ať to bylo v rybnících, přehradách či říčních tocích.
Tento problém se vyskytuje nejenom u nás, ale i v zemích celého světa a objevuje se čím dál častěji.

V letošním roce se tento jev vyskytl hlavně v rybnících po celé ČR. Hynuly ryby nejenom malé kaprovité, ale i pstruzi, líni, odolní karasi i ušlechtilí sumci.

Co bylo hlavní příčinou? Výjimečně tuhá, dlouhá a krutá zima. I když vlastníci rybníků provzdušňovali vodu a vysekávali do hladiny okna kvůli přístupu vzduchu, množství kyslíku ve vodě bylo pro ryby nedostatečné. Vysoká vrstva sněhu způsobila tmu pod vodní hladinou, kyslík se tudíž více spotřebovával než produkoval.

Dalším negativním faktorem, který může způsobit nižší množství kyslíku ve vodě, je spad listí, jež následkem tlení způsobuje produkci metanu, který kyslík z vody opět vyhání. Většina rybníků navíc nemá vlastní a dostatečný přítok nové vody. Další kapitola sama o sobě by mohla nést název „sportovní rybolov“. Rybníky jsou prostě a jednoduše přerybněné. Že by byznys?

V loňském roce byl důvod zvýšeného úhynu ryb přesně opačný: mírná zima, horké a suché léto, nedostatek srážek, výskyt sinic a planktonu. Pokud se k těmto faktorům navíc přidá špatná kvalita vody (únik splašků z vesnic bez kanalizace) a velice časté havárie místních firem sousedících vedle řek (které se dějí skoro každý rok už asi 50 let!), máme před sebou dost velký problém, jež se týká nás všech. Vždy byl za těmito masivními úhyny ryb lidský faktor. Neděje se to jen u nás, děje se to všude ve světě.

Příroda nám už dlouhou dobu a všemi možnými nástroji hlásí, že trávíme nejenom sebe, ale i ji. Proto bychom se měli zamyslet, jak se my, obyvatelé planety Země, chováme k jedinému místu, kterému nyní říkáme domov.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu