ZMĚNIT MÍSTO

Krutá realita a fakta ve vztahu mezi člověkem a deštnými pralesy

04.07.2017

Dnešní moderní doba si bohužel vybírá nemalou daň na naší planetě. Málo kdo si ale uvědomuje, že zrovna ona je to jediné, co jsme dostali vlastně jen tak, zadarmo. A jak se k tomuto faktu člověk všeobecně postavil? Bere si víc, než potřebuje, drancuje, devastuje, obchoduje, konzumuje, mrhá, zabírá území ostatních lidí i živočichů. Co na to říkají „plíce naší planety“? Umírají.

- Tropické deštné pralesy tvoří asi třetinu všech lesů na planetě a zaujímají 6% celkového zemského povrchu (10 milionů kilometrů čtverečních).
- Žijí zde dvě třetiny všech známých živočišných i rostlinných druhů, většina z nich, ale dosud nebyla objevena.
- Výskyt tropických deštných pralesů je hlavně v rovníkové oblasti, kde se celoroční úhrn srážek pohybuje v rozmezí 2000-10000 mm. Skoro denně zde prší.

- Pralesy hrají nezastupitelnou roli v regulaci světového klimatu.
- Vlhkost vzduchu je zde stálá, dosahuje až na 100%, teploty se také během roku moc nemění, pohybují se kolem 30 stupňů Celsia.
- Na 1000 ha deštného pralesa najdete až 750 druhů stromů a 1500 druhů kvetoucích rostlin (např. v ČR roste jen 10 různých druhů stromů).
- Více než čtvrtina veškerých léků pochází z rostlin deštných pralesů.
- Více než 40 % světového kyslíku je produkováno lesy.
- Množství uhlíku, které je v současné době vázáno ve světových pralesích, převyšuje celkové množství uhlíku v atmosféře. Při kácení pralesů se do atmosféry uvolňuje oxid uhličitý, který předtím stromy zadržovaly ve své biomase ve formě uhlíku (udává se, že odlesňování tropických deštných pralesů způsobuje navýšení emisí skleníkových plynů o 10%). Živé stromy a rostliny naopak oxid uhličitý pro potřeby fotosyntézy z atmosféry odebírají
a pomáhají tak zmírňovat skleníkový efekt a klimatické změny.
- Odlesňování také snižuje soudržnost půdy a způsobuje její erozi, ta má na svědomí záplavy a sesuvy půdy.
- Pralesy na ostrově Borneo jsou nejstaršími pralesy na naší planetě - existují již 130 milionů let.

Faktory ohrožující tropické deštné pralesy
- Kácení stromů za účelem prodeje dřeva pro nábytkářský průmysl, zvláště drahých dřevin, jako je mahagon, teak, meranti a eben.
- Vypalování pozůstatků pralesa pro další účely, jako je pěstování palmy olejné v Indonésii (Wilmar International - největší obchodník s produkty z palmového oleje na světě) a chov dobytka (Mezinárodní laciný trh s hovězím masem v Jižní Americe).
- Těžba bauxitu v Brazílii.

 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu