ZMĚNIT MÍSTO

Druhá největší větrná elektrárna v ČR

08.07.2017

Do letošního podzimu by se měly roztočit vrtule druhého největšího větrného parku v ČR. V plánu je postavit třináct větrných elektráren o průměru rotoru 90 metrů. Výška stožáru bude dosahovat 80 metrů a celkový výkon parku bude přes 26 megawatt.
Doposud u nás vzniklo 184 podobných elektráren, nejčastěji v Jeseníkách a Krušných horách.

Jednání o tomto konkrétním projektu skončilo teprve nedávno. Původní majitelé toto zdlouhavé čekání bohužel nevydrželi a asi před rokem firmu EEH prodali novému vlastníkovi, který tento projekt konečně dotáhne do konce. Již na počátku se řešila řada komplikací a proměn. V původním plánu bylo vystavit u Hrádku nad Nisou celkem 16 vrtulí. Z tohoto počtu ale nakonec sešlo. Navíc se vypracovával i odborný posudek kvůli možnému ohrožení netopýrů a ptáků. V souvislosti s tím byla použita nejpřísnější metodika a dokonce i dron. Další věc, kterou budou řešit ornitologové nyní, je ohrožení hus.

Větrná elektrárna ve Václavicích u Hrádku je v řešení už od roku 2006. Právě díky tomu má notifikaci a na rozdíl od nových projektů dosáhne na podporu. Ta je totiž o hodně nižší než dříve, proto už dva roky v tuzemsku nevyrostla žádná nová větrná elektrárna.
„Pokud stát nezmění svůj přístup a nezavede například podporu pro komunitní větrné elektrárny, tak tady na dlouhou dobu neuvidíme žádný rozvoj větrné energetiky,“ uvedl předseda Komory obnovitelných zdrojů energie Štěpán Chalupa.
Ministerstvo průmyslu se k tomuto tématu vyjadřuje tak, že podpora obnovitelných zdrojů je drahá a v záloze je dost schválených projektů.

Díky tomu přístupu naší vlády nemůžeme ani očekávat nějaký rozvoj naší země, natož využití obnovitelných zdrojů energie.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu