ZMĚNIT MÍSTO

Srí Lanku postihly nejhorší záplavy za posledních deset let

15.07.2017

Minulý měsíc zuřily na Srí Lance rozsáhlé povodně, které rozpoutaly na mnoha místech sesuvy půdy, jež usmrtily přes 200 osob. Kvůli povodním muselo opustit své domovy přes 600 tisíc lidí, protože jim hrozilo vážné ohrožení na životě. Povodně vážně ohrozily i zemědělce, kteří pěstují na více než 70 procentech země čajové keře, které se v současné době dusí pod nánosem bahna a uhnívají.

Podle všech dostupných informací se Srí Lanka potýká s nejhoršími povodněmi za uplynulých deset let. Na mnoha čajových plantážích se vytvořila vrstva bahna a kalu, která je na některých místech vysoká až 5 metrů. Na Srí Lance je přes 400 tisíc zemědělců, kteří se živí převážně sklízením čaje z plantáží, které jsou nyní zcela zničené. Podle předsedy čajové rady na Srí Lance Prabhata Bezbaruaha bylo zničeno odhadem přes 300 tun listů čajovníků.

V tuto dobu je jisté, že čajový průmysl na Srí Lance zaznamená ohromné ztráty oproti loňskému roku, za který vydělal takřka 1,3 miliardy dolarů. Srí Lanka se v monzunovém období potýká se záplavami a sesuvy půdy takřka každým rokem. Stále častější sesuvy půdy vznikají i v důsledku neustálého odlesňování, aby vznikaly nové plochy pro růst komerčního čajovníku.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu