ZMĚNIT MÍSTO

Poblíž Aleutských ostrovů udeřilo druhé nejsilnější zemětřesení letošního roku

19.07.2017

V úterý kolem druhé hodiny ranní se v oblasti mezi Kamčatkou a Aljaškou otřásala země a seismologové zde naměřili nebývalé silné zemětřesení o síle 7,8 stupňů na Richterově stupnici. Jednu dobu panovaly vážné obavy, že by zemětřesení mohlo vyvolat vlnu Tsunami a proto bylo preventivně vyhlášeno varování, které jak se brzy ukázalo, bylo na štěstí zbytečné.

Silné otřesy byly zaznamenány těsně před druhou hodinou ráno a podle všech dostupných informací mělo zemětřesení mimořádnou sílu 7,8 stupňů. Epicentrum zemětřesení se nachází v blízkosti pobřeží východního Ruska ve vzdálenosti 200 km od města Nikolskoye. Jednalo se o mělké zemětřesení, které mělo epicentrum v hloubce necelých deseti kilometrů.

Vzhledem k vysoké síle zemětřesení mnozí odborníci předpovídali, že bude vyvolána vlna tsunami. Místo toho se hladina zvedla jen o několik centimetrů a varování, které platilo pro oblast do vzdálenosti 300 km od epicentra zemětřesení, bylo zrušeno. Vzhledem ke geografické poloze zemětřesení, by případná vlna tsunami ani nenapáchala škody, protože nejbližší břehy řídce osídlené Kamčatky se nachází ve vzdálenosti necelých pěti set kilometrů.

Síle zemětřesení v oblasti Aleutských ostrovů se v letošním roce vyrovná jen o desetinu stupně silnější zemětřesení, které postihlo Papua Novou Guineu počátkem roku. Podle všech informací bylo krátce po prvním zemětřesení ještě šest následných otřesů, které měly sílu kolem pěti stupňů na Richterově stupnici.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu