ZMĚNIT MÍSTO

Yosemitský národní park je v plamenech

21.07.2017

Od nedělního rána začal zuřit požár v oblasti Yosemitského národního parku, který se díky velkému suchu rychle rozrůstá a spálil už přes 45 tisíc akrů lesního porostu. Vzhledem k bleskovému šíření požáru bylo už evakuováno takřka dva tisíce lidí v celém městě Mariposa, která se nachází v centrální části Kalifornie.

V těchto dnech už požár sežehl několik budov v oblasti Yosemitského národního parku a desítky jich poškodil. V celé oblasti již požár poškodil přes 1500 budov a další stovky jsou vážně ohroženy, protože oheň se nadále rozšiřuje a hasičům se situaci zatím nepodařilo dostat pod kontrolu.

Z bezpečnostních důvodů byla už uzavřena i jedna z dálnic vedoucí do města Mariposa. Na dalších silnicích po celé Kalifornii jsou už uzavírky několik týdnů, protože celou zemi sužují vytrvalá sucha a hasiči se zde potýkají s požáry nepřetržitě už několik měsíců. Situace v Kalifornii je v současné době tak kritická, že guvernér vyhlásil v úterý stav nouze v celé oblasti města Mariposa.

V současné se místí požárníci obávají toho, že požár sežehne nedaleké elektrické vedení, které zásobuje celý Yosemitský národní pak. Do boje s požárem v parku bylo už zapojeno více než 2200 hasičů, 200 požárnických vozů, devět vzdušných tankerů a 11 vrtulníků. V těchto dnech zatím nikdo neví, kdy se tento živel podaří dostat pod kontrolu, je však jisté, že škody budou astronomické.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu