ZMĚNIT MÍSTO

Zemětřesení poblíž Turecka zranilo přes stovku osob

22.07.2017

V pátek ráno zasáhlo zemětřesení o síle 6,7 stupňů pobřeží Turecka a přilehlé řecké ostrovy v Egejském moři. Zemětřesení zabilo dva lidi a dalších sto jich bylo vážně zraněno. Jedna z osob přišla o život na ostrově Kos, kde bylo vážně poškozeno i mnoho budov a hrozí jejich zhroucení.

Podle informací od USGS udeřilo zemětřesení o půl druhé ráno silou 6,7 stupňů na Richterově stupnici, není to však jisté, protože řečtí seismologové naměřili 6,5 stupně. Jednalo se o velmi mělké zemětřesní, u něhož se epicentrum nacházelo v hloubce necelých deseti kilometrů.

Turečtí úředníci vydali prohlášení, že vyslali speciální záchrannou loď na ostrov Kos, které evakuuje přes 200 turistů, kteří zde uvízli. Nedaleko epicentra zemětřesení se nachází velké množství turisticky atraktivních měst jako je Bodrum nebo Datca. V těchto městech na štěstí nedošlo vlivem zemětřesení k úmrtí, ale asi 70 lidí zde utrpělo menší zranění. Zemětřesení poškodilo převážně budovy v blízkosti tureckého pobřeží a je jisté, že některé z nich budou muset být strženy.

V současné době dochází k postupnému vyčíslení škod a hasiči pátrají v troskách po pohřešovaných osobách. Zemětřesení bylo dostatečně silné, aby vyvolalo malou vlnu Tsunami, kterou nahlásila v nedávných hodinách evropská agentura pro zemětřesení EMSC podél tureckého pobřeží.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu