ZMĚNIT MÍSTO

Tajfun Nesat a tropická deprese Haitang pustoší Čínu a Tchaj-wan

30.07.2017

Tajfun Nesat se v neděli přesunul na pevninu Číny a Tchaj-wanu a svou prudkou silou udeřil na hustě obydlené provincie, kde zranil přes stovku osob. Tajfun Nesat ihned po přístupu na pevninu vyvolal rozsáhlé záplavy na Tchaj-wanu i ve východní Číně. Nad Čínou v tuto chvíli řádí i tropická deprese Haitang, která sebou přinese další vydatné srážky a silné větry.

Tropická deprese Haitang sebou přinesla extrémní deště na Tchaj-wanu. V horách zde spadlo za jediný den až 750 mm srážek. Vydatně zde prší už od pátku a jen za sobotu zde spadlo 980 mm srážek, což mělo za následek bleskové povodně. Většina řek je rozvodněná a stále častěji se objevují sesuvy půdy, které už poškodily několik mostů.

Nejhorší situace teprve nastane, protože podle všeho dojde v pondělí k setkání tropické deprese Haitang s tajfunem Nesat. Tropická deprese s tajfunem by se měla sloučit v oblasti jihovýchodní Číny. Lokální záplavy v Číně se v úterý dále rozšíří směrem na sever do provincie Anhui, Shandong, Jiangsu a Henan.

Tajfun Nesat byl před vstupem do Číny svou silou ekvivalentní hurikánu první kategorie. V sobotu odpoledne udeřil Nesat silnými větry na území Tchaj-wanu. V nárazech zde dosahovala rychlost větru až 150 km za hodinu. Silné větry porušily elektrické vedení a způsobily rozsáhlé výpadky elektrického proudu u více než půl milionu domácností. Tajfun Nesat donutil opustit domovy více než 70 tisíc lidí a přes 10 tisíc jich bylo evakuováno do bezpečí. Jen na Tchaj-wanu bylo poškozeno přes 200 škol a škody zde i v Číně budou astronomické.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu