ZMĚNIT MÍSTO

Předpověď počasí s výhledem na víkend

19.09.2013

Na některých místech Česka se včera (17. 9. 2013) vyskytly první sněhové srážky, konkrétně stanice na Lysé hoře ve 20 hodin hlásila 3 cm sněhu. V nížinách by se sice měly vyskytovat srážky stále v kapalné podobě, počasí bude přát spíše vyznavačům typicky podzimního či ostrovního počasí. Nad 20 °C by se teplota vzduchu měla vyhoupnout jen málokdy.

Dnes, 18. září 2013 v 18 UTC, převažovalo nad naším územím zataženo nízkou oblačností typu stratus nebo stratocumulus. Většina stanic tou dobou také hlásila déšť trvalého charakteru. Dohlednost byla do 20 km. Teplota vzduchu se pohybovala od 9 do 13 °C a vítr vanul rychlostí 2 až 6 m/s v Čechách ze severozápadu, na východní polovině z jižních směrů.

Střední Evropa byla v 19 UTC jednou z nejchladnějších oblastí starého kontinentu, když se zde teplota pohybovala okolo 10 °C. Naopak nejtepleji tou dobou měli na jihozápadě a jihovýchodě, kde teplota atakovala letních 25 °C.

Ještě během noci a rána by nás měly ovlivňovat frontální systémy související s oblastí nižšího tlaku vzduchu, která se nachází severně od nás. V dalších dnech by pro počasí měla být určující tlaková níže se středem východně od Česka, která by měla být zdrojem srážek a měla by k nám posílat chladnější severní vítr.

Ve čtvrtek musíme počítat s převážně oblačnou až zataženou oblohou, kterou zpočátku doprovodí déšť a to zejména na jihovýchodě, později se bude jednat o přeháňky, které by měly k večeru slábnout, a obloha se může začít protrhávat. Teploty se budou přes den držet v rozmezí od 12 do 16 °C. Vítr povane západní až severozápadní rychlostí 2 až 6 m/s.

Páteční počasí bude polojasné až oblačné, od západu ale oblačnosti bude přibývat na oblačno až zataženo a k tomu se také přidají přeháňky. Nejnižší noční teploty klesnou na 3 až 7 °C, na východě může být i chladněji a je zde také větší pravděpodobnost výskytu přízemních mrazíků. Přes den teploty vyšplhají na 11 až 15 °C. Vítr bude jihozápadní až západní do 5 m/s.

Oblačno až zataženo očekávejme v sobotu. Vyskytovat se budou také přeháňky, které k večeru zeslábnou a ubude i oblačnosti. Minima by měly být od 5 do 9 °C a maximální denní teploty 13 až 17 °C. Rychlost větru se bude pohybovat mezi hodnotami 2 až 6 m/s a převažovat budou západní směry.

Přelom týdne nabídne oblačné počasí s přeháňkami, jejichž pravděpodobnost výskytu bude růst směrem k východu, přechodně může být i polojasno. Noční teploty budou jen ojediněle stoupat k 10 °C, objevit se mohou i přízemní mrazíky. Denní teploty očekávejme od 13 do 18 °C.

 

 

 

 

Zdroje:

http://www.chmi.cz

http://www.wetter3.de

http://www.wetterzentrale.de

http://www.skystef.be

http://www.sat24.com

http://www.met.fu-berlin.de

 

 

 

Václav Smolka

Dne 18. 9. 2013

 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu