ZMĚNIT MÍSTO

Blesky ve východní Indii zabily 33 osob

05.08.2017

Indie už několik týdnů odolává krutému klimatu, které souvisí s monzunovým obdobím. Zejména ve východní Indii se prohnalo několik silných bouří, které doprovázely mohutné blesky. Jeden z blesků udeřil v pondělí do jednoho z polí, kde v tu dobu pracovaly tři desítky rolníků. Úder blesku ve státě Odisha usmrtil celkem 33 osob. Letošnímu monzunovému období v Indii už podlehlo přes 700 lidí a toto číslo nadále roste.

V těchto dnech se už monzun rozšířil takřka po celém území Indie. Většinu indických států sužují rozsáhlé povodně a sesuvy půdy. Ve státě Gujarat podlehlo povodním už 224 osob. Na štěstí některé hladiny řek klesají, díky čemuž se záchranáři mohou dostat k posledním přeživším, kteří se nalézají v těžce dostupných oblastech.

Rozsáhlé záplavy a sesuvy půdy sužovaly v půlce července i stát Assam. Zemřelo zde desítky osob a divoká voda zaplavila národní park Kaziranga, který je domovem největší populace Nosorožce indického.

Monzunové období v Indii bude pokračovat i v následujících týdnech. Meteorologové očekávají početné bouře od severu k východu Indie a podél jihozápadního pobřeží. Díky tlaku suššího vzduchu by měla být intenzita bouří nižší než v předešlých dvou týdnech. Riziko dalšího úmrtí v důsledku úderu blesku, povodní a sesuvů půdy by mělo být od příštího týdne již minimální.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu