ZMĚNIT MÍSTO

Tajfun Noru se přiblížil k Japonsku a ohrožuje i Jižní Koreu

05.08.2017

Tajfun Noru se o víkendu přiblížil k jižní části Japonska a potom se bude nadále přesouvat směrem na Jižní Koreu, kde bude ohrožovat obyvatele silnými nárazovými větry. Tajfun Noru se už přesouvá přes západní Pacifik od 20. července a od té doby získal na síle. Koncem července se stal Noru už nejsilnějším tropickým cyklonem na planetě a pokračuje dál na své cestě přes Pacifik.

Do těsné blízkosti jižní části Japonska se Tajfun Noru dostal již v pátek tohoto týdne. V současné době je Tajfun Noru svou silou ekvivalentní hurikánu druhé kategorie v Atlantiku a východním Pacifiku. Rychlost větru dosahuje trvalé kolem 185 kilometrů za hodinu. Meteorologové varují, že k mírnému zesílení Tajfunu Noru by mohlo dojít o víkendu poblíž ostrovu Ryukyu. Zde Noru vstoupí do oblasti s vysokými teplotami vody, což může mít za následek další posílení.

V sobotu už bude Noru ohrožovat ostrovy Ryukyu a Kyushu silnými nárazovými větry a vydatným deštěm, který by mohl rozpoutat lokální povodně. V neděli se Noru začne postupně přibližovat nad Jižní Koreu. O dalším průběhu tajfunu Noru rozhodne oddělený bouřkový systém nad severovýchodní Čínou. Počátkem příštího týdne bude Noru ohrožovat jihokorejská města Busan a Pohang. Meteorologové očekávají silné větry a vydatné deště, které na některých místech rozpoutají záplavy z pondělí na úterý následujícího týdne.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu