ZMĚNIT MÍSTO

Hurikán Franklin zasáhl Mexiko

10.08.2017

V neděli minulého týdne se poblíž Mexického zálivu zformovala tropická bouře Franklin, která postupně zesílila a proměnila se v hurikán prvního stupně. Od čtvrtka se hurikán přesouvá směrem do vnitrozemí Mexika a ohrožuje obyvatele silnými nárazovými větry, vydatnými dešti a možnými sesuvy půdy v důsledku bleskových povodní.

Hurikán Franklin se zformoval na západní straně Karibského moře a k jeho prvnímu kontaktu s pevninou došlo již v pondělí dopoledne poblíž mexického města Pulticub. Hurikán Franklin zde udeřil větry vanoucími rychlostí kolem 100 km za hodinu. Ve středu se hurikán Franklin přiblížil k zátoce Campeche a ve čtvrtek tohoto týdne se dostal podruhé do kontaktu s pevninou. Místem druhého přistání hurikánu Franklin se tentokrát stalo město Lechuguillas ležící v mexickém státě Veracruz.

V tuto dobu je však jisté, že hurikán Franklin výrazně oslabuje a v pátek večer už by mohl být překlasifikován na tropickou bouři. Navzdory výraznému oslabení v důsledku přesunu hurikánu do vnitrozemí, bude stále velké riziko povodní a sesuvů půdy. Hurikán Franklin sebou přináší vydatné deště a meteorologové předpovídají, že v některých oblastech ve čtvrtek v noci spadne až 460 mm srážek. V důsledku přesunu hurikánu Franklin do vnitrozemí bude docházet k vytlačování zbytkové vlhkosti poblíž svahů Sierry Madre, což může mít za následek rozsáhlé záplavy a sesuvy půdy.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu