ZMĚNIT MÍSTO

V jihozápadní Číně udeřilo silné zemětřesení

10.08.2017

V úterý udeřilo v oblasti jihozápadní Číny zemětřesení o síle 6,5 stupně na Richterově stupnici. Na následky těžkých zranění už podlehly dvě desítky lidí a takřka 500 jich bylo vážně zraněno. Epicentrum zemětřesení se nacházelo v hornaté části Číny v provincii Sichuan, která je domovem Pandy červené.

Podle seismologů se jedná o mělké zemětřesení, protože se jeho epicentrum nacházelo v hloubce necelých devíti kilometrů. Mohutné otřesy způsobily spad kamenů z okolních skal, které zablokovaly mnohé silnice a cesty. Do dnešního dne už bylo v provincii Sichuan a Gansu evakuováno více než 60 000 lidí.

V tuto roční dobu panují v hornaté krajině Číny nízké noční teploty, proto je nutno, aby se záchranáři včas dostali ke všem občanům v těžce přístupných oblastech. Američtí geologové provádějí nepřetržitě v celé oblasti průzkum a varují před následnými sesuvy půdy, které by mohly způsobit další katastrofu.

Podle USGS byl zaznamenán ve středu ještě jeden silný následný otřes o síle 6,3 stupně. Jeho epicentrum se nacházelo poblíž hranice s Kazachstánem v oblasti severozápadní Číny a asi 1300mil od Jiuzhai Valley. Podle čínské agentury Xinhua zde utrpělo menší zranění 35 osob a na tisícovce budov se objevily praskliny.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu