ZMĚNIT MÍSTO

Severní Vietnam se potýká s rozsáhlými povodněmi

12.08.2017

Severní Vietnam už několik týdnů sužují vydatné deště a bleskové povodně, které už zabily desítku lidí a dalších 24, se jich stále pohřešuje. Národní řídící výbor pro prevenci a kontrolu přírodních katastrof v pátek oznámil veřejnosti, že většina obětí bleskových povodní, je z provincie Yen Bai, Son La a Lai Chau. Všech 24 pohřešovaných občanů pochází z nejchudších provincií Vietnamu.

Od pátečního rána spadlo v některých oblastech severního Vietnamu 81 milimetrů srážek. Jen za poslední čtyři dny ve Vietnamu napršelo 320 milimetrů srážek, což vedlo k rozpoutání rozsáhlých záplav. V posledních dnech byly hlášeny i sesuvy půdy, které zablokovaly většinu silnic a poškodily i některé mosty. Místní zemědělci utrpěly rovněž velké ztráty, protože povodně zcela zničily přes 135 hektarů rýžových polí.

V poslední době stále častěji dochází i k poškození domů v důsledku povodní a sesuvů půdy. Podle dosavadních informací už bylo zcela zničeno 200 domů a dalších 60 jich bylo vážně poškozeno. Odhadované škody v severním Vietnamu byly vyčísleny na 25 milionů dolarů.

Vietnam bývá záplavami sužován takřka každým rokem. Jen v loňském roce zabily záplavy v centrálním Vietnamu 17 lidí. Díky vzrůstající hladině moře, bude v budoucnu docházet k regulaci pěstování plodin v blízkosti pobřeží. Vietnamská vláda si je vědoma, že pokud by hladina moře v následujících desetiletích stoupla o metr, došlo by k ponoření delty řeky Mekong o takřka 40 procent.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu