ZMĚNIT MÍSTO

Sierra Leone se potýká s katastrofickými záplavami

19.08.2017

Západoafrická země Sierra Leone se už týden potýká s katastrofickými záplavami a sesuvy půdy, při kterých zahynulo už přes 400 lidí. Většina obětí je z hlavního města Free Town a přilehlého okolí. V současné době se stále pohřešuje více než 600 osob a je jisté, že počet obětí se bude v brzké době nadále rapidně zvyšovat.

Sierru Leone delší dobu sužovaly vydatné deště, které v několika vlnách rozpoutaly jedny z nejničivějších záplav v historii této země. Nejvíce srážek spadlo na západním pobřeží Sierry Leone, kde leží hlavní město Free Town.

V pondělí došlo v okolí Regentu poblíž Free Townu k částečnému zhroucení hory Sugar Loaf, což rozpoutalo masivní sesuvy půdy, které pohřbily desítky budov. Záchranáři zde až do středy pátrali po přeživších pod tunami bahna.

Současná situace je v Sierra Leone kritická, a proto se prezident Ernest Bai Koroma rozhodl požádat okolní svět o humanitární pomoc. Podle Červeného kříže je v současné době v Sierra Leone bez domova více než tři tisíce lidí a stovky domácností zůstaly bez elektrického proudu.

Vlna vlhkosti se postupně přesouvá ze Sierry Leone směrem do Atlantiku, kde může vyvolat tropickou depresi počátkem příštího týdne. Podle meteorologů spadlo v Sierra Leone za poslední tři týdny přes 500 mm srážek a není vyloučeno, že deště budou pokračovat až do konce srpna.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu