ZMĚNIT MÍSTO

V Portugalsku zuří stovky samostatných požárů

20.08.2017

V důsledku mimořádně vysokých teplot a extrémního sucha hoří v Portugalsku stovky požárů, které se hasičům nedaří dostat pod kontrolu. Situace je tak kritická, že musela portugalská vláda vyhlásit stav veřejné kalamity. Jen v letošním roce bylo po celém území Portugalska zaznamenáno přes deset tisíc samostatných požárů, které ve většině případů vznikly díky lidské nedbalosti.

Podle nejnovějších informací již utrpělo zranění přes 90 lidí v celém Portugalsku. Podle meteorologů bude horké počasí doprovázeno i silnými nárazovými větry, které budou hasičům komplikovat hašení a způsobí nekontrolované šíření požárů.

V neděli by měly denní teploty v Portugalsku překročit hranici 40 stupňů Celsia. Zejména v severní a centrální části Portugalska mohou vzniknout další požáry. Rtuť teploměru by měla klesat až koncem příštího týdne, do té doby je riziko vzniku nových požárů velmi vysoké.

Letošní požáry v Portugalsku už zcela sežehly přes 145 tisíc hektarů lesního porostu, což je takřka 500 procent nad průměrem za uplynulých deset let. Lesní požáry v Portugalsku jsou tak rozsáhlé, že představují více než třetinu celkového spálení lesního porostu v Evropské unii. Momentálně s požáry bojují veškeré hasičské sbory v zemi a s hašením jim pomáhá několik desítek letadel.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu