ZMĚNIT MÍSTO

Čínu zasáhl tajfun Hato

23.08.2017

Tajfun Hato se prohnal územím jihovýchodní Číny a přinesl sebou větry vanoucí rychlostí až 200 km za hodinu. Četné bouře, které byly doprovázeny vydatným množstvím srážek, rozpoutaly povodně. Tajfun Hato je svou silou ekvivalentní hurikánu druhé kategorie v Tichém a Atlantském oceánu. V tuto chvílí se tajfun nachází v blízkosti Hong Kongu a miliony lidí ohrožuje na životech.

Větry vanoucí rychlostí průměrně 160 - 200 km za hodinu jsou dostatečně silné, aby ničily takřka vše, co jim stojí v cestě. Na mnoha místech jsou již hlášeny rozsáhlé výpadky elektřiny a na cestách se válí stovky vyrvaných vzrostlých stromů.

Podle agentury Reuters byly ve středu zrušeny všechny lety do Hong Kongu, protože město odolává náporu větru, který v nárazech dosahuje rychlosti 144 km za hodinu. Před několika hodinami byla omezena i lodní doprava včetně kontejnerových lodí. V severním Hong Kongu došlo z důvodů bezpečnosti k odstávce takřka 90 rychlovlaků, které jezdí do provincie Fujian, Jiangxi a města Shenzhen.

Meteorologové odhadují, že Tajfun Hato by měl sebou přinést jen za středu do Hong Kongu odhadem 125 - 200 mm dešťových srážek. Včas už bylo vydáno varování, že by mohlo dojít k zaplavení pobřežních komunit v jižní a východní Číně. Tajfun Hato ohrožuje i rybaře a proto muselo přes 4000 rybářů stáhnout své lodě do přístavu a na čas přerušit rybolov.

Tajfun Hato se bude v pátek přesouvat směrem ke Guangdongu a jižní provincie Guangxi a Yunnan až do severního Vietnamu. Tajfun Hato bude nadále oslabovat, jakmile se dostane do vnitrozemí. Největší riziko budou představovat povodně, protože podle všech odhadů by mělo v následujících dnech spadnout něco mezi 75 - 150 mm srážek denně.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu