ZMĚNIT MÍSTO

Invazní rostliny v ČR - díl 4.: Trnovník akát

20.09.2013

 Invazní rostliny jsou nepůvodní druhy, které se dostaly na nové území. Tam se mohou a nemusí začít intenzivně šířit na úkor původní květeny.

 

Trnovník akát pochází ze Severní Ameriky. Kolem roku 1601 byl přivezen do Evropy, kde později zdomácněl, první zmínky z našeho území pocházejí z počátku 18. století. V 19. století byl hojně vysazován díky jeho schopnosti růst tam, kde jiné druhy stromů nepřežijí. Navíc je akát oblíbenou nektarodárnou rostlinou pro včelaře, často se využívalo i jeho pevné dřevo – v nábytkářství, stavebnictví, na palivo. 

 

Trnovník akát (Robinia pseudacacia) patří do čeledi bobovité (Fabaceae). Na jeho kořenech se utvářejí hlízky se symbiotickými bakteriemi, které jsou schopné vázat vzdušný dusík (stejně jako u mnohých jiných zástupců téže čeledi). Celý akát kromě květů je jedovatý. Navíc vylučuje do půdy látky toxické pro jiné druhy rostlin. V jeho těsné blízkosti tak další rostliny obvykle nedokáží růst a akáty začnou vytvářet monokultury.

Trnovník je strom či keř dorůstající i 30 metrové výšky. Eliptické či vejčité listy má dlouze řapíkaté, lichozpeřené, palisty jsou obvykle přeměněné na trny. Květy bývají bílé až narůžovělé, vonné, v převislém hroznu. Po odkvětu se tvoří až 10 cm dlouhé lusky, které vytrvávají do následujícího roku na stromě. Kvete v květnu až červnu.

 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno



m.Slunecno.cz

Počasí Slunecno.cz a logo Slunecno.cz
je ochranná známka

Obsah je možné šířit podle CC BY 4.0

RSS | Impressum

| Reklama | ePrivacy | Podmínky použití
Smluvní podmínky

Nastavení ochrany soukromí GDPR a personalizace

Zásady transparentnosti | Hlášení porušení pravidel

© 2010 - 2024 dodavatelé obsahu +
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.