ZMĚNIT MÍSTO

Mrtvá zóna v Mexickém zálivu se neustále zvětšuje

26.08.2017

Na mnoha místech naší planety se již desítky let objevují místa, která jsou tak moc znečištěná působením člověka, že zde již není možný život. Nejjasnějším viditelným příkladem se v dnešní době stal Mexický záliv. Vznikla zde obrovská mrtvá zóna, kterou před asi třemi týdny představil světlu světa Národní ústav pro oceán a atmosféru. Zhruba 21 tisíc kilometrů čtverečných. To je rozloha zóny, která je zanesena odpadky a zplodinami ze zemědělství. Plave si po moři a až teď na sebe upoutala pozornost médií, protože jen díky nim se tyto informace dostanou do hlubšího podvědomí lidí.

Americká organizace Mighty vypracovala podrobnou studii o dopadech velkochovů na vodní toky. Obrovské množství dobytka a drůbeže, které Američani spotřebují, se přeci musí nějak krmit. K tomu se využívají miliony hektarů půdy. Pěstování krmné sóji a kukuřice spotřebuje hojně hnojiva a to je z polí bohužel deštěm splachováno do vodních toků spolu s fekáliemi od zvířat. Zbytky hnojiv a fekálií způsobují, že se na vodní hladině začnou prudce rozšiřovat a množit řasy. Při jejich pozdějším rozkladu je spotřebováván kyslík a vznikají takzvané mrtvé zóny, kde se životu ani dařit nemůže.

Tyson Foods – druzí největší v potravinářském oboru, hned po JBS SA, co zpracovávají a obchodují s laciným kuřecím, hovězím a vepřovým masem. Každoročně vyváží největší množství hovězího ze Spojených států. Od roku 1997 Agentura Spojených států pro ochranu životního prostředí vyšetřuje tuto společnost. Bylo jim uděleno několik zatykačů a pokut za znečišťování vodních toků amoniakem a fosforem. Tyson opakovaně a ochotně platí desítky milionů dolarů v pokutách, vyplácí nemalé částky na charitu a do fondů na ochranu životního prostředí. Zaměstnávali neregistrované přistěhovalce, zneužívali je jako levnou pracovní sílu. Před dořešením tohoto sporu dva ze šesti obviněných správců přijali dohodu o vyjednávání, jeden spáchal sebevraždu. Ne vždy se spory vyřešily milionovým úplatkem.

Smutné je, že situace se do budoucna ve Spojených státech ani zlepšit nemůže. Američané jsou totiž největším spotřebitelem masa. Ročně tu spořádá jedna osoba až sto kilo.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu