ZMĚNIT MÍSTO

Lesy duchů, slané močály a migrace živočišných druhů

28.08.2017

Na první pohled by to mohlo vypadat jako titulek či popisek k hororovému příběhu, opak je ale pravdou. Těchto pár slov totiž přesně vystihuje vzhled krajiny na východním pobřeží Spojených států, počínaje Kanadou, Floridou a Texasem končeje.

Dle vědců k těmto skutečnostem dochází díky globálním změnám. Na mnoha místech planety totiž stoupá hladina oceánů. Někteří jsou zastánci názoru, že za to může tání ledovců. Jiní oponují tvrzením, že na jedné straně sice oceány stoupají, jinde ale klesají. Kde je hlavní příčina nám ale nikdo přesně neodpoví.

Na východě USA jsou tyto změny markantní a nejvíce viditelné. Zvýšená hladina oceánu tu způsobuje zaplavení pobřeží slanou vodou. Ta způsobuje postupné odumírání rostlin i stromů. Na stromech jsou závislí někteří živočichové, hlavně ptáci migrující kolem pobřeží. Hnijící pozůstatky stromů uvolňují hodně dusíku, díky němu se množí rasy, které ve velkém spotřebovávají kyslík. Díky jeho nedostatku bohužel mizí i dříve odolná fauna a flora. Vznikají slané močály, neúrodná půda, pustiny a mrtvé lesy.

Matthew Kirwan, profesor, který studuje vymírání lesů na pobřeží Virginie a Marylandu si tuto oblast pamatuje z doby před padesáti lety. Bývala tu suchá a použitelná půda, zelené pobřeží,borovice, tůje a jalovce. Potom, co tu stoupla hladina moře o skoro 40 centimetrů, se vše možná nenávratně změnilo.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu