ZMĚNIT MÍSTO

K Filipínám a Číně se blíží supertajfun, hrozí záplavy a vichřice

20.09.2013

20.9.2013 - Tchaj-pej 20. září (ČTK) - K Filipínám a Číně se podle meteorologů blíží nejsilnější tajfun, jaký má letos postihnout oblast západního Pacifiku. Úřady varovaly obyvatele oblasti před ničivými vichřicemi i záplavami, a rovněž před sesuvy půdy v důsledku prudkých lijáků. Informovala o tom dnes agentura AP.


    Tajfun Usagi nyní postupuje přes Luzonský průliv, který se nachází mezi Filipínami a Tchaj-wanem. Nejprve se přežene přes severofilipínské ostrovy Batanes a v sobotu ráno se očekává v nejjižnějších oblastech Tchaj-wanu.
    Pokud bouře nezmění dráhu, k Hongkongu by podle agentury AFP měla dorazit v neděli kolem 20:00 místního času (14:00 SELČ). Pak se čeká její postup k jihočínské provincii Kuang-tung, do té doby by ale mohl podle meteorologů tajfun alespoň částečně ztratit na síle.
    Na ostrovech Batanes, které obývá asi 16.000 lidí, byl vyhlášen nejvyšší stupeň pohotovosti - při něm jsou zakázány veškeré venkovní aktivity a cestování. Nižší pohotovost platí i v minimálně 15 severních provinciích na hlavním filipínském ostrově Luzon.
    V kontinentální Číně platí třetí stupeň pohotovosti ze čtyř možných. Na jihu Tchaj-wanu už byla přerušena trajektová doprava a úřady také nařídily vypustit osmnáctimetrovou gumovou kachničku nizozemského umělce Florentijna Hofmana v přístavu Kao-siung.
    Hongkongské úřady označily Usagi za "supertajfun", což je jejich přízvisko pro nejsilnější tropické cyklony s rychlostí větru přesahující 185 kilometrů v hodině.
    Vichr, který tajfun provází, má již nyní rychlost 205 kilometrů v hodině a v nárazech může dosahovat až 240 kilometrů za hodinu.

 

zdroj: ČTK

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu