ZMĚNIT MÍSTO

Vědci z NASA našli řešení, jak předejít erupci supervulkánu pod Yellowstoneským národním parkem

06.09.2017

Yellowstonský národní park je jedna z nejkrásnějších oblastí naší planety, na kterou by se asi každý z nás rád někdy podíval. Nádherná nedotčená příroda, řada geotermálních jevů, gejzíry, vodopády, lesy, kaňony, řeky. Pod tou vší krásou se ale skrývá časovaná bomba - největší supervukán na kontinentě.

Již 30 let odborníci hlídají a bedlivě pozorují tuto oblast. V posledních měsících zde došlo ke zvýšené seismické aktivitě se stovkami otřesů.

Pět až čtrnáct kilometrů pod povrchem sopky bylo objeveno jezero magmatu velikosti 30 x 90 kilometrů. Podle vědců by mohlo obsahovat 200 až 600 kilometrů krychlových magmatu.

Možný výbuch sopky by způsobil celosvětovou katastrofu. Okamžitě by zabil 87 tisíc lidí, dvě třetiny planety by se stalo neobyvatelnými z důvodu zablokování světelného záření vychrleným popelem, zkolabovalo by hospodářství a nejvíce lidí by zemřelo na následky hladomoru.

Podle vědců zatím nehrozí, že by supervulkán vybuchl. Již dnes se ale spekuluje nad tím, jak by se této možné katastrofě dalo zabránit. Tým vědců z NASA našel způsob.

Nejlepším způsobem, jak katastrofě předejít, je zchladit sopečné komory zespod studenou vodou. Provrtání seshora by bylo totiž příliš riskantní. V Yellowstone konkrétně 60-70 procent přebytečného tepla uniká díky světoznámým horkým pramenům. Zbytek zůstává uvnitř.

Vědci chtějí udělat asi 10 km hluboký vrt, nasměrovat ho pod komoru sopky a jím pak pumpovat studenou vodou. Tím by se mělo magma dostatečně ochladit. Sopka totiž chrlí lávu jen když je dostatečně tekutá a pokud by se podařilo zchladit magma o 35 procent, ke katastrofě by vůbec nedošlo. Nad vrtem by se dala navíc vybudovat geotermální elektrárna, která by byla schopna zásobit elektrickým proudem celé okolí až na tisíce let dopředu.

Po schválení tohoto plánu by se náklady na uskutečnění vyšplhaly asi na 3,5 miliardy amerických dolarů.

Vyvstává tu ale několik otázek:
Najde se někdo, kdo by konečně udělal něco pro lidi a záchranu této Planety?

Nebo se začneme dohadovat, kdo na tomto projektu vydělá nejvíce?

Budeme raději investovat do výzkumu vesmíru, nebo budeme řešit to, co se odehrává na naší planetě?

Řešení se už možná nikdo nedožijeme. 

 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu