ZMĚNIT MÍSTO

V Mexiku udeřilo nejsilnější zemětřesení za posledních sto let

11.09.2017

Ve čtvrtek večer tohoto týdne udeřilo v jižní části Mexika mohutné zemětřesení, které mělo sílu 8,1 stupňů. Epicentrum zemětřesení se podle amerických seismologů nacházelo poblíž pobřeží Chiapasu, které leží na jihu Mexika. Zemětřesení si zatím vybralo 90 obětí na životech ve státě Oaxaca, Chiapas a Tabasco.

Podle mexické národní seismologické služby bude počet obětí zemětřesení až 4x vyšší než doposud, protože záchranáři stále nevyprostili z trosek zhroucených budov několik stovek osob. USGC zaznamenalo celkem třicet následných otřesů, které měly sílu od čtyř do šesti stupňů.

Mexický prezident Enrique Pena Nieto se nechal slyšet, že zemětřesení, které ve čtvrtek zasáhlo Mexiko je rozhodně nejničivější za posledních sto let. V důsledku zemětřesení je stále bez elektrického proudu přes 200 tisíc lidí. Na mnoha místech byly budovy poškozeny do takové míry, že se následně zhroutily.

NOAA v pátek ohlásil, že zemětřesení vyvolalo několik menších vln tsunami, které měly výšku od jednoho do tří metrů. V jižním Mexiku bylo vážně poškozeno i několik škol, které musely být dočasně uzavřeny, aby bylo možné posoudit rozsah škod. Otřesy byly tak silné, že byly zaznamenány až 320 km od epicentra zemětřesení.

V současné době záchranáři a hasiči nepřetržitě pátrají po přeživších, kteří jsou uvězněni pod tunami trosek. Aktivně se zapojila i armáda, které pomáhá hasičům s odklízením sutě.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu