ZMĚNIT MÍSTO

Hurikán Maria se prohnal přes Karibik

24.09.2017

Jsme asi v polovině hurikánové sezóny a k Americe už dorazil druhý hurikán kategorie pět v tomto roce. Celkem je Maria sedmý v řadě hurikánů atlantické sezóny 2017.

Hurikán Maria se stejně jako předchozí hurikány zformoval v blízkosti Malých Antil dne 16. září, které zasáhl v plné síle o dva dny později. Dále pokračoval přes ostrovy Dominika, Guadeloupe, 20. 9. zasáhl Portoriko a zeslábl na čtvrtý stupeň. Všude, kde hurikán Maria udeřil, ničily zemi silné lijáky a vichry až o síle 260 kilometrů v hodině. Mohutné záplavy a plošné výpadky elektrické energie ochromily i celé ostrovy.

S Dominikou se dalo donedávna spojit jen díky radioamatérům.

Portoriko prohlásilo, že takovou bouři nezažilo již 85 let. Navíc díky silným záplavám od pátku Portoriko evakuuje obyvatele z blízkosti přehrady Guajataca. Ta vykazuje po přívalových deštích a silných záplavách známky poškození a hrozí její totální kolaps. Meteorologové totiž předpovídají další přívalové deště. Bude zde vystaveno celkem sedm dočasných nemocnic pro zajištění zdravotní péče obětem hurikánu.

Kolem Dominikánské Republiky, ostrovů Haiti a Martin, neprošel hurikán Maria přímo, ale i tak způsobil silné vlnobití a zpustošil jednoduché příbytky na pobřeží.

Počet obětí hurikánu Maria zatím není konečný. Podle dosavadních zjištění je asi 55 obětí na životech a dalších několik desítek lidí se stále pohřešuje.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu