ZMĚNIT MÍSTO

Historie se opakuje, sopka Mount Agung na Bali brzy vybuchne

25.09.2017

Pod indonéským ostrovem Bali, který je rájem nejenom pro české digitální nomády, se momentálně otřásá zem. Hrozí zde totiž nejvyšší stupeň nebezpečí před výbuchem sopky.

Nejvyšší hora ostrova Bali Mounth Agung otřásá celou zemí. Do včerejšího večera zachytily seismografická zařízení v blízkosti hory už více než 800 otřesů, což značí, že tato sopka brzy vybuchne.

Bali vyhlásilo stav přírodní katastrofy, což rozpoutalo velké nepokoje. Celý ostrov je v pozoru a na nohou. Všichni očekávají nejhorší. Při vzpomínání starších, kteří pamatují výbuch sopky v roce 1963, kdy zemřelo asi 1100 lidí, mrazí v zádech. Tehdejší aktivita sopky trvala celý rok. Bali je totiž ostrov s asi 130 aktivními sopkami, což z něj dělá nejsopečnatější místo na světě.

Momentálně dochází k rozsáhlé evakuaci osob. V bezprostřední blízkosti sopky Agung, což je oblast asi 12 kilometrů, byla evakuace nařízena úřady. Lidé si pobrali jen co unesli a přistavená auta všechny odvážela do bezpečnějších zón ostrova. Již bylo takto evakuováno přes 35 tisíc lidí. V nejbližší době se ale toto číslo zdvojnásobí. Kolem sopky totiž bydlí na 80 tisíc osob, které bude nutné přemístit do nouzových stanovišť ve školách, sportovních halách a na otevřených prostranstvích.

Podle geologické agentury by mohla oblast čelit nebezpečným padajícím zbytkům z erupce a lávovým proudům. Extrémní teploty hornin a plynů uvnitř těchto proudů mohou mít 200 až 700 stupňů Celsia, což způsobí požáry, tání sněhu a ledu.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu