ZMĚNIT MÍSTO

Nejzajímavější astronomické úkazy, které stojí za to spatřit

29.09.2017

Milovníci astronomie si do konce letošního roku přijdou na své. Čeká nás totiž několik velice zajímavých úkazů, které se poštěstí vidět jen jednou za čas. Takže si nachystejte deky, termosku s čajem a můžeme jít.

 

Hned na začátku měsíce, přesněji 5. října, můžeme za jasné noční oblohy s obdivem pozorovat „Harvest moon“. Je to nejjasnější měsíc, který na naší podzimní obloze můžeme zastihnout. Podle starého farmářského almanachu je jeho záře tak jasná proto, aby se dala stihnout podzimní sklizeň.

Jakmile nám měsíc opadne, přijde na nás meteorická sprška s názvem Draconid. Vrcholit bude 8. října a bude možno pozorovat asi 10 meteoritů za hodinu.

V noci z 20. na 21. října můžete pozorovat v odlehlejších venkovských oblastech každoroční meteorický roj Orionid. Během vrcholu zpozorujeme až 25 meteoritů za hodinu.

Na předvečerním nebi dne 13. listopadu uvidíme další pozoruhodný úkaz. Jsou jím naše dvě nejjasnější planety Jupiter a Venuše. Poplují si hezky blízko sebe těsně nad obzorem.

3. prosince nás bude čekat „Supermoon“. Měsíc bude totiž na své orbitální pouti v tento den k Zemi nejblíže, proto se bude zdát jasnější a větší než obvykle.

Poslední meteorické sprcha Geminid přijde 13. prosince a bude i nejaktivnější – až se 120 pozorovatelnými meteority za hodinu. Geminidy budou nejčetnější po půlnoci a jsou oblíbené svou jasností, barevností a délkou dráhy přeletu.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu