ZMĚNIT MÍSTO

Tajfun Usagi vyhnal 2500 lidí na Tchaj-wanu z jejich domovů

21.09.2013

21.9.2013 - Tchaj-pej 21. září (ČTK) - Kolem 2500 lidí na Tchaj-wanu vyhnal z domovů tajfun Usagi, který se přehnal zejména kolem jižní části ostrova a ovlivnil i počasí na Filipínách. Tam byly preventivně evakuovány z nejohroženějších míst stovky osob.


    Ráno se oko uragánu provázené vichry o rychlosti přes 250 kilometrů za hodinu nacházelo asi 550 kilometrů jižně od tchajwanské metropole Tchaj-peje. Předtím tajfun udeřil na filipínské ostrovy Batanes, odkud nejsou ještě dostupné informace o případných zraněných či mrtvých. Usagi ohrožuje také Hongkong, kde ho místní meteorologická služba označila za "vážnou hrozbu" v průběhu neděle a pondělka.
    Hongkongská letecká společnost Cathay Pacifik proto dnes oznámila, že od nedělních 12:00 SELČ ruší veškeré své lety. V pondělí je podle agentury AFP bude postupně obnovovat, pokud se "podmínky zlepší". Ve stejné době se chystá zrušit svá spojení i další hongkongská společnost Dragonar. Mezinárodní letiště ale zůstane podle AFP otevřené.
    Usagi dosahuje úctyhodného průměru 1100 kilometrů a přináší sebou lijáky, které způsobily v zasažených oblastech lokální záplavy. Meteorologové varovali, že na východním pobřeží Tchaj-wanu by mohl napršet až metr srážek.
    Filipínské ostrovy Batanes zasáhl Usagi v noci na dnešek, poškodil úrodu na polích a telefonní linky.
    "Vítr je velmi silný. Nemohu teď vyjít z domu," řekl guvernér ostrovů Vicento Gato manilskému rozhlasu DZBB. "Mnoho stromů bylo vyvráceno z kořenů a nemáme už elektřinu," vylíčil.
    Ve své nejnovější zprávě informovalo filipínské Národní středisko pro zvládání následků katastrof o záplavách ve čtyřech oblastech hlavního a nejobydlenějšího ostrova Luzon. Mnohé silnice a mosty tam zůstaly nesjízdné kvůli vodnímu přívalu nebo sesuvu půdy.
    Také na Tchaj-wanu byly zrušeny lety a zastaven provoz trajektů, v mnoha lokalitách zejména na východě a jihu země zůstaly uzavřené i školy a úřady. Tchajwanské ministerstvo obrany vyslalo do "vysoce rizikových" míst dodatečných 1600 vojáků a dalších 24.000 mužů uvedlo do pohotovosti.
    Na zatím nejsilnější tajfun nynější sezóny se chystá už také kontinentální Čína. Přípravy před bouří jsou kromě Hongkongu intenzivní i v oblastech podél Perlové řeky, které by vichřice měla naplno bičovat v průběhu neděle.

 

zdroj: ČTK

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu