ZMĚNIT MÍSTO

Zachrání Montrealský protokol život na této planetě

07.10.2017

Montrealský protokol se stal prováděcím protokolem, který spadá pod Vídeňskou úmluvu o ochraně ozonové vrstvy. Celkem jej podepsalo 197 zemí světa. Jeho cílem bylo zakázat výrobu a spotřebu celkem 96 chemických látek (freonů), které prokazatelně škodí ozonové vrstvě. Tímto se mělo zamezit zvětšování ozonové díry a celkově přispět ke znovuobnovení ozonové vrstvy naší planety.

Realita byla taková, že do roku 1987 se těchto chlór-fluoridovaných uhlovodíků spotřebovalo obrovské množství. Ročně to bylo celkem asi 1,1 miliónu tun. Jen dnešní ČR spotřebovala asi 5500 tun freonů ročně.

Tyto látky se totiž uvolňují do ovzduší a stoupají do atmosféry. Tam dochází díky slunečnímu záření k štěpení freonů na jednotlivé atomy chlóru. Ty následně reagují s atomy kyslíku a tím dochází k narušování ozonové vrstvy. Vzniká ozonová díra. Dalším nedobrým faktem bohužel je, že tyto látky z atmosféry nemizí, jsou velice stálé a díky tomu setrvávají a dále škodí i několik desítek let.

Nová pozorování stavu ozononé vrstvy ukázala, že Montrealský protokol skutečně funguje. Dokazuje, že když se spojí věda, rozum a lidská síla, změny se skutečně začnou dít. V roce 2000 měřila ozonová díra nad Antarktidou 28 miliónů kilometrů čtverečních. Po patnácti letech došlo znovu k měřením a ta dokázala prokazatelné zmenšení ozonové díry o celou sedminu.

Každopádně jsme na dobré cestě. Podle amerických vědců dojde k zacelení ozonové vrstvy nejdříve v roce 2050.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno



m.Slunecno.cz

Počasí Slunecno.cz a logo Slunecno.cz
je ochranná známka

Obsah je možné šířit podle CC BY 4.0

RSS | Impressum

| Reklama | ePrivacy | Podmínky použití
Smluvní podmínky

Nastavení ochrany soukromí GDPR a personalizace

Zásady transparentnosti | Hlášení porušení pravidel

© 2010 - 2024 dodavatelé obsahu +
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.