ZMĚNIT MÍSTO

Jak tichomořské tropické bouře ovlivňují počasí v Evropě

07.10.2017

Asi před týdnem konečně ustaly bouře po krutých hurikánech ve střední části amerického kontinentu. Od té doby jste možná i vy slyšeli první zvěsti o tom, že dozvuky těchto bouří ucítíme i my Evropané. Ani jsme se nenadáli a citelná změna počasí přišla až k nám.

Od pátého října nad severní části Německa zuří bouře Xavier. Do dnešního dne zde zahynulo na následky pádů stromů 7 lidi. Síla větru zde dosahovala až 120 km/hod.
Bouře poškodila celkem 891 budov, na severu byla přerušena dodávka elektřiny. Železniční doprava zkolabovala stejně jako 100 letů z Berlínského letiště.

Tato prudká změna počasí zasáhla i Polsko. Zde jsou hlášeni dva mrtví a asi 39 zraněných. Během víkendu meteorologové hlásí další příchod studené fronty, která s sebou přinese silný déšť.

Spojené království Velké Británie a Severního Irska v posledních dnech také bičuje silný vítr a přívalové deště. Podobné počasí zde potrvá ještě týden.

Situace v ČR je naštěstí klidná. Jediné, co se u nás v posledních dnech událo, byl čtvrteční „orkán desetiletí“ na Sněžce.
Kategorizace orkánu je trochu zavádějící, každopádně síla větru v poryvu dosáhla hranice 198 km/hod. Podle místních meteorologů to není neobvyklé, aby na našem nejvyšším bodě v republice dosahoval vítr 150 km/hod. Tato smršť kupodivu nenapáchala žádné větší škody. Jen u našich sousedů trochu zacloumala s Polskou boudou, v které strávil noc meteorolog z místní observatoře.

Asi jedenáctikilometrový úsek silnice byl na chvíli uzavřen u vesnice Temný Důl, kde energetici zpravovali vedení kvůli spadeným stromům. Také jsme se dočkali prvního podzimního sněhu, od výšky 1200 metrů nad mořem máme první centimetrovou nadílku.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu