ZMĚNIT MÍSTO

Ničivé požáry pustoší Kalifornii

12.10.2017

V Kalifornii zuří ničivé požáry. Asi 3 500 domů shořelo. Od pondělí guvernér Jerry Brown vyhlásil výjimečný stav nouze. Nařízené evakuace pokračují.

V noci 8. října začala vinařská komunita v okrese Napa dostávat upozornění na vznikající požáry. Díky silnému západnímu větru se tyto požáry začaly rozšiřovat i do dalších oblastí. Požáry byly hlášeny nejenom na severu země, ale později i v jeho jižní části. Nejhůře zasažené město je asi Santa Rosa. Celé čtvrti byly vypáleny do základů. Nezůstalo skoro nic, jen zdevastovaná krajina.

Doteď shořelo asi 3 500 domácností a podniků. Odhaduje se, že bylo evakuováno na 20 000 lidí. Nejméně 23 lidí přišlo o život, přes sto jich bylo ošetřeno v krajských nemocnicích a dalších sto se pohřešuje. Došlo k plošnému výpadku elektrické energie a plynu.

Ke středečnímu odpoledni bylo po celé Kalifornii aktivních 2O požárů. Jejich zamezení bohužel hasičům komplikoval silný a často se měnící vítr, teplé počasí a velice nízká vlhkost vzduchu. K severu sice přišel chladnější příznivý vítr, to ale brzy skončí. Od Tichého oceánu se dnes znovu rozšíří teplá fronta, která s sebou přinese opět nízkou vlhkost a toto počasí bude přetrvávat celý týden.

Letošní požáry se zapíší do dějin jako jedna z nejhorších katastrof Kalifornie, zmínil sám šerif Rob Giordano. Díky schválení prohlášení o katastrofě prezidentem Donaldem Trumpem budou uvolněny finance z federálních fondů na obnovu postižených oblastí.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu