ZMĚNIT MÍSTO

Mohutné bouře a záplavy sužují Vietnam

14.10.2017

V úterý ráno se do severní a střední části Vietnamu přesunula tropická deprese 23W. I přesto, že se tropická deprese nevyvinula v bouři, aby získala své jméno, i tak se stala smrtící.

Doteď má na svědomí již 46 lidských obětí a desítky dalších se pohřešují. Silné bouře a následné záplavy zde poškodily a zaplavily asi 34 tisíc domů. Přes 300 domů se zhroutilo úplně. Během prvních 24 hodin v okolí města Vinh hlásili meteorologové celkem 261 mm srážek. Další den zde přibylo dalších 58 mm. Obdobné úhrny srážek byly zaznamenány i ve městě Thanh Hoa, severně od Vinh.

Škody jsou hlášeny nejen na obydlích, ale i v zemědělském průmyslu. Místní rýžová pole o velikosti asi 8 tisíc hektarů byla zaplavena vodou. Uhynulo asi 40 tisíc zvířat. Záplavami bylo postiženo i Thajsko se zhruba 480 tisíci hektary zemědělské půdy. Po dlouhých letech bylo otevřeno celkem osm výpustí v přehradě Hoa Binh, což je největší vodní nádrž Vietnamu vůbec.

Tato deprese a s ní spojené záplavy ale nebudou pro místní to nejhorší. Směrem na severní Vietnam a Čínu se totiž žene další bouře. Ta již nese název Khanun. Meteorologové předpovídají její příchod na pevninu v neděli. Ve čtvrtek bouře překročila severní cíp Filipín, momentálně se žene přes Čínské moře a doprovází ji silné větry a mohutné srážky. Ty budou mít bohužel další drtivý dopad na momentální situaci v severním Vietnamu. Jsou očekávány bleskové záplavy a sesuvy půdy. Místní lidé se připravují na možné evakuace. Oblastmi se zvýšeným rizikem bouří jsou momentálně pobřežní provincie Guangdong, včetně Hongkongu, východní pobřeží poloostrova Leizhou a Hainanu.

Během příštích dvou až tří týdnů by měl být západní Tichý oceán velmi aktivní, meteorologové očekávají příchod dalších tropických cyklón.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu