ZMĚNIT MÍSTO

Silné bouře, záplavy a krupobití zasáhly jižní Afriku

14.10.2017

Počátkem tohoto týdne byla jižní část Afriky zasažena silnými bouřemi, které doprovázely mohutné přívalové deště. Uzavíraly se přístavy a kolabovaly dálnice.

Od města Durban až k Paddocku poblíž Johannesburgu napadlo až 140 mm dešťových srážek. V oblastech KwaZulu-Natal a Eastern Cape spadlo 25-75 mm deště. To způsobilo okamžité rozvodnění řek a plošné záplavy. Nejméně devět lidských obětí si zatím vyžádalo běsnění přírodních živlů. Jeden místní policista byl prohlášen za mrtvého, když na jeho auto padl kontejner. Další dva lidé zemřeli v nemocnici v Umlazi, když se na ně zřítila stěna budovy.

Cestující na dálnicích se ocitli v pasti, když byla vozovka zaplavena vodou, nebo jí blokovaly spadené stromy. Občanům eThekiwini bylo doporučeno nevycházet ze svých domovů. Síla větru dosahovala rychlosti až 70 kilometrů v hodině. Stoupající hladiny vody v blízkosti řek zaplavily silnice a domy, což vedlo k uzavření některých místních škol.

Mluvčí záchranné služby pro oblast Garrith Jamieson uvedl, že v městech Pietermaritzburg, Isipingo a Umlazi je v pohotovosti desítky vodních záchranných prostředků. Jak se bouře přesunula do vnitrozemí, silné bouřky postupovaly do Johannesburgu a Randburgu. Vzdálené blesky rychle předpovídaly příchod bouře a silného krupobití.

Ve východním předměstí Johannesburgu v provincii Delmas a Bepsfontein bylo v pondělí odpoledne hlášeno značné strukturální poškození z možného tornáda.

Teprve nedávno se vrátilo slunce do Jižní Afriky a umožnilo tak lepší podmínky úklidovým pracím. Stále jsou očekávány dešťové srážky. Měly by se ale přesunout na jihovýchod od Johannesburgu.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu