ZMĚNIT MÍSTO

Hurikán Ophelia se prohnal přes Irsko

17.10.2017

Asi před týdnem se nad Atlantickým oceánem začala formovat tropická bouře. Později nabrala na síle a ve čtvrtek již jako hurikán Ophelia nabírala směr k Irsku.

Vznik této bouře byl totiž dosti neobvyklý. Ophelia se objevila dosti východně na rozdíl od ostatních hurikánů, tudíž nabrala i jiný směr. V sobotu v noci se přehnala nad azorskými ostrovy, kde naštěstí nezpůsobila žádné závažné škody. Než postoupila k pobřeží Irska, ztratila svou doménu hurikánu. I přesto byl v západních a severních oblastech země vyhlášen vysoký stupeň ohrožení. Místním obyvatelům bylo doporučeno nevycházet ze svých domovů, zavřely se všechny školy, letiště a lodní doprava zastavila provoz.

Ophelia se včera přehnala přes Irsko. Rozbouřené moře spláchlo a zaplavilo pobřeží. Objevily se až dvanáctimetrové vlny. Silný vítr v nárazech až 176 km v hodině ničil budovy, strhával střechy a přerušil elektrické vedení. Asi 330 tisíc domácností a firem zůstalo bez proudu. Opravy a plná náprava mohou však trvat až několik dní. Množství spadených stromů poničilo nejenom vedení, ale zablokovalo i množství komunikací. Úřady proto doporučily raději nevyjíždět do ulic, dokud bouře úplně nepřejde.

Celkem tři lidé již přišli o život. Ženu v autě zasáhl padající strom, jeden muž zemřel na následky úrazu motorovou pilou při odklízení stromů a další muž zahynul při srážce se spadeným stromem.

Momentálně bouře postupuje přes Skotsko a severní Anglii, kde již předem byli obyvatelé varování před silným větrem, přívalovými dešti a následnými povodněmi.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu